اينفوگرافيك |
خصلتهاي خوب خلقياتي كه بايد براي شكلدهي هويت انساني كودكانمان به آنها بياموزيم.
برگرفته از بيانات حضرت آيتالله خامنهاي در ديدار معلمان و اساتيد خراسان شمالي؛1391/7/20
پيامبر صلياللهعليه وآله مي فرمايند :
مَن كانَ عِندَهُ صَبِيٌّ فَليَتَصابَ لَهُ ؛
هر كس با كودك سروكار دارد ، با او كودكانه رفتار كند.
من لا يحضره الفقيه، ج 3، ص 483، ح 4707
چگونه فرزندتان را به نماز خواندن تشويق كنيد ؟
با چند روش كاربردي كه والدين ميتوانند، با به كارگيري آنها اثر مثبت در نهادينه نمودن نماز در فرزند خود به جا بگذارند، آشنا شويد .
سوال : روشهاي مؤثر در جذب كودك به نماز و آموزه هاي ديني كدام است؟ دغدغه بسياري از مادران و مربيان در جامعه امروزي اين سوال است و از آنجا كه درباره روشهاي موثر در جذب كودك به آموزههاي ديني سخن فراوان است و بناي ما بر اختصار است، به صورت مختصر چند روش كاربردي كه والدين ميتوانند، با به كارگيري آنها اثر مثبت در نهادينه نمودن نماز در فرزند خود به جا بگذارند، توضيح داده ميشود :
الگو دهي
از جمله روشهاي مؤثر و سريعالانتقال مطرح در روانشناسي رشد، روش الگوپذيري است، اگر پدر و مادر، والدين و اولياء قبل از اينكه بخواهند كودك را با آداب اسلامي آشنا كنند، خود متخلق به اخلاق نبوي و اسلامي باشند و خود عمل كنند، كودك نيز تقليد كرده و عمل خواهد كرد، زيرا از سن 1 تا 7 سال كودك بدون دانستن فلسفه كار صرفاً آن را تكرار ميكند و اين مساله در همه جوامع پذيرفته شده است و حتي نسبت به افراد بزرگسال نيز تاثيرگذار است.
فضاسازي معنوي
فرزندي كه در خانوادهاي لبريز از ياد و محبت خدا به دنيا ميآيد، هيچگاه نيازي ندارد كه آموزش ويژه براي نماز ببيند، زيرا از همان آغاز تولد در گوشش اذان و اقامه ميگويند و او را به «صلوه» و «فلاح» و «خيرالعمل» دعوت ميكنند، در خانهاي كه والدين به مناجات شبانه بر ميخيزند و اهل خانه همگي معتقد و مقيد به آداب ديني هستند، چگونه ممكن است فرزندشان گريزان و روي گردان از خدا باشد؟
پاسخ به كنجكاويهاي كودك
كنجكاوي كودك يك ويژگي طبيعي اوست كه پاسخ آن ضمن ايجاد آرامش روحي و رواني كودك، فرصت مناسب در اختيار والدين قرار ميدهد تا بتوانند رفتارهاي مناسب و مطلوب در او به وجود آورند، بر اين اساس وقتي كه فرزندان از مادر در مورد مسائل اعتقادي و نماز ميپرسند، فرصت مناسب براي ما به وجود آوردهاند، تا بتوانيم با پاسخهاي مناسب و يا طرح سؤالات مؤثر در او اثر تربيتي بگذاريم.
آموزش مستقيم
پدر و مادر بايد اين را باور كنند كه همان گونه كه در تامين نيازهاي مادي كودك مسؤوليت دارند، در قبال تامين نيازهاي معنوي نيز موظف هستند، امام باقر عليهالسلام در يك گفتار حكيمانه مراحل تربيت معنوي فرزندان را شرح داده و چگونگي تربيت آنان را در سنين مختلف بيان ميدارد، طبق رهنمود آن حضرت، والدين بايد در سه سالگي كلمه توحيد «لا اله الا الله» را به كودك ياد دهند، در چهار سالگي كلمه رسالت «محمد رسول الله» را به او بياموزند و در پايان پنج سالگي او را آزمايش كنند، اگر راست و چپ را ميشناسد، صورتش را به سوي قبله متوجه ساخته و به او بگويند رو به سوي قبله سجده كند، در شش سالگي اجزاء نماز، ركوع و سجده صحيح را يادش دهند تا سن او به آخر سال هفتم برسد، در آن موقع به او بگويند: دستها و صورتش را بشويد و آنگاه به نماز بايستد.
حضور در مجامع و محافل نماز
مشاهدات انسان يكي از عوامل مؤثر در تربيت انسان است، قرآن در آيات متعدد انسان ها را به «ديدن» و «فكر كردن» دعوت ميكند، بين «ديدن» و «باور كردن» رابطه مستقيم وجود دارد، بايد كاري كنيم كه فرزند ما با صحنههاي گوناگون اقامه نماز و آماده شدن براي اقامه نماز مواجه شود، شركت در نمازهاي جماعت مسجد محله ميتواند در تقويت روحيه نمازگزاردن فرزندان ما مؤثر باشد.
زيبا سازي نماز
انسان يك موجود زيبا دوست است و به دنبال زيباييها ميرود و اين ويژگي را خداوند در وجود آدمي قرار داده است، به خصوص كودك و نوجوان كه بيش از بزرگسالان زيباييها را ميبيند و دوست دارد، با ترتيب دادن يك سجاده زيبا و چادر نمازي قشنگ براي دختران، جانماز و لباس زيبا براي پسران ميتوان رغبت آنها به نماز خواندن و حضور در جمع نمازگزاران را فزوني بخشد، هرقدر والدين بتوانند زيباييها را با نماز خواندن پيوند بزنند، به همان اندازه موفقتر خواهند بود.
تشويق
همان گونه كه قرآن انسانها را به انجام اعمال پسنديده ترغيب ميكند و از ارتكاب اعمال زشت به شدت بر حذر ميدارد، سخنان پدر، مادر و مربي نيز بايد اين گونه باشد، جاي جاي قرآن كريم وعده به بهشت است كه نمونهاي بارز براي تشويق به عبادت است،پدر و مادر نيز با روشهاي مختلف و وعده برآورده ساختن نيازهاي فرزند به اسباب بازي و رفتن به سينما، پارك شادي و ... او را به نماز تشويق كنند، البته اين تشويق نبايد به گونهاي باشد كه فرزند برآورده شدن نيازها را نتيجه نماز بداند كه اين آسيب جدي در امر تشويق است.
چگونه با كودكان دروغگو برخورد كنيم؟
نبايد كودكانمان را تحريك كنيم تا براي دفاع از خود دروغ بگويند.وقتي كودكان دروغ مي گويند والدين از خشم برافروخته مي شوند، به خصوص وقتي كه دروغ آشكار است؛ مثلا شنيدن پافشاري كودك در اينكه به رنگ دست نزده است يا شكلات نخورده است، وقتي كه صورت و پيراهنش خلاف گفته اش را مي رساند براي والدين بسيار خشم آور است.
دروغ ها بيان كننده حقايق مربوط به اميدها و دلهره ها هستند، دروغ ها آشكاركننده آن چيزي هستند كه فرد مي خواهد انجام دهد يا باشد. واكنش كامل و پخته نسبت به يك دروغ بيشتر بايستي درك مفهوم آن دروغ را منعكس كند نه انكار مفهوم آن يا محكوميت فرد دروغ گو را.
ما از طريق اطلاعاتي كه از دروغها كسب مي كنيم مي توانيم به كودك كمك كنيم تا واقعيت ها را از افكار پوچ و خيالي تشخيص بدهد. وقتي پسر بچه اي به ما خبر مي دهد كه براي عيد، فيل زنده اي را به عنوان هديه سال نو دريافت كرده، اگر پاسخ دهيم «تو دلت مي خواست اين طور بود يا تو دلت مي خواهد يك فيل داشتي» مفيدتر نخواهد بود تا اينكه دروغگويي او را ثابت كنيم و دست به انكار گفته او بزنيم.
دروغ ها به دو دسته تقسيم مي شوند: دسته اول دروغ هايي هستند كه حقايق را بيان مي كنند، گاهي اوقات كودكان به اين دليل دروغ مي گويند كه اجازه ندارند حقيقت را بر زبان بياورند؛ وقتي كودك به مادرش مي گويد كه از برادرش متنفر است، مادر شايد او را به خاطر اين حقيقت گويي تنبيه كند. اگر همين كودك در آن لحظه برگردد و آشكارا به دروغ اعتراف كند و بگويد كه حالا ديگر برادرش را دوست دارد، مادرش شايد به او پاداش بدهد و او را محكم در آغوش بگيرد و ببوسد. با اين تجربه كودك نتيجه مي گيرد كه انسان را به خاطر حقيقت گويي كتك مي زنند!
دسته دوم دروغ هايي هستند كه محرك داشته باشند، والدين نبايد سؤالاتي از كودكان بكنند كه كودك به منظور دفاع از خود پاسخ دروغ به آنها بدهد. كودكان از اينكه پدر و مادر از آنها سؤال و پرس وجو كنند، متنفرند به خصوص هنگامي كه گمان مي كنند والدينشان از قبل پاسخ ها را مي دانند. كودكان از سؤالاتي كه نقش دام را دارند بيزارند. سؤالاتي كه وادارشان مي كند دروغ بگويند و يا حقيقت را بر زبان بياورند و خجالت بكشند. در اين صورت كودك مي آموزد «پدر درك مي كند. من مي توانم مشكلاتم را به او بگويم».
● برخورد با دروغگويي
خط مشي ما در برابر دروغ گويي مشخص است؛ از يك طرف ما نبايد بازپرس بازي در بياوريم و كودك را سؤال پيچ كنيم و موضوع را بزرگ جلوه دهيم، از طرف ديگر بايد حتما و بدون ترديد، رك و پوست كنده با كودك حرف بزنيم.
ما نبايد كودكانمان را تحريك كنيم تا براي دفاع از خود دروغ بگويند و نيز آگاهانه براي كودك فرصت ايجاد نكنيم كه دروغ بگويد. وقتي كودك قطعا دروغ مي گويد، واكنش ما نبايد غيراخلاقي و داراي هيجان شديد بوده بلكه بايد واقعي و دور از احساس باشد چرا كه ما مي خواهيم كودكمان بداند كه نيازي ندارد به ما دروغ بگويد.
منبع : روزنامه كيهان
چه كنيم تا بچه ها بهتر درس بخوانند ؟؟؟
اگر نگوييم هميشه بايد گفت در طول سال تحصيلي و حتي مدتي قبل از آغاز سال تحصيلي آنچه ذهن خانواده ها و به نوعي معلمان را به خود مشغول مي كند ، اين است كه چه كنيم تا بچه ها بهتر درس بخوانند.
اين جستجو و تلاش گاه به شكل اجبار و زور جلوه گر مي شود ، يعني بزرگ ترها و والدين سعي مي كنند با فشار و زور و سخت گيري كاري كنند كه بچه ها بهتر درس بخوانند.گاه نيز به بررسي دقيق و مطالعه ي انگيزه هاي درس خواندن مي پردازند و مي كوشند با كمك هاي درست براي تقويت انگيزه ي بچه ها، آن ها را به درس خواندن تشويق كنند.
براي اينكه والدين و معلمان بتوانند نقش موثري داشته باشند نياز به آگاهي ها و مهارت هايي دارند. برخي از سوال هايي كه خانواده ها با آن رو به رو هستند از اين قرار است:
▪ اين آگاهي ها و مهارت ها چه هستند و آن ها را چگونه و از چه منابعي مي توانند كسب كنند ؟
▪ براي آماده كردن فرزند براي ورود به دبستان و كمك به او در طول سال تحصيلي چه كارهايي و توسط چه كساني بايد انجام شود ؟
▪ نقش خانواده در اين ميان چيست ؟
▪ خانواده به چه آگاهي هايي نيازمند است تا بتواند به فرزند كلاس اول خود ياري دهد ؟
▪ توجه به چه نكته هايي مي تواند انرژي و حوصله ي كودك را براي تطبيق بيشتر با مدرسه افزايش دهد ؟
▪ آيا ترس ها و نگراني هاي مربوط به ورود به دبستان و روزهاي اول دبستان ، چه براي كودك چه براي والدين ، طبيعي است ؟
▪ برخورد خانواده با تكليف شب ، امتحانات ، كارنامه و ساير مسايل تحصيلي كودكان و نوجوانان چگونه بايد باشد؟
و ....
موسسه مادران امروز ضمن تبريك آغاز سال تحصيل جديد ، آمادگي خود را براي ياري به خانواده ها در زمينه هاي زير اعلان مي دارد :
▪ چگونگي آماده كردن خانواده براي ورود فرزند به دبستان
▪ چگونگي آماده كردن فرزند براي ورود و جذب به دبستان
▪ چگونگي ياري به كودك كلاس اولي براي درس خواندن ، انجام تكاليف و امتحانات
▪ چگونگي برخورد با نتيجه ي امتحانات و كارنامه
▪ چگونگي آماده كردن محيط خانه براي رشد و تكامل بهتر كودك دبستاني
▪ آشنايي والدين با بازي هاي و سرگرمي مربوط به كودكان كلاس اول و ساير كودكان دبستاني
▪ آشنايي والدين با محيط مناسب براي درس خواندن و ... .
▪ موسسه مادران امروز براي آشنايي والدين و معلمان با موضوع هاي فوق ، گام ها ، كارگاه ها و مطالب خواندني مناسب تدارك ديده است .
اميدواريم با كمك همديگر سال تحصيلي جديد را با موفقيت و آرامش همراه كنيم .
موسسه مادران امروز علاوه بر اجراي برنامه هاي فوق در محل موسسه ، آمادگي اجراي اين برنامه ها را در مدرسه ها و مراكز آموزشي دارد .
براي هماهنگي و اجراي برنامه ها با ما تماس بگيريد .
منبع : موسسه مادران امروز