تأثير فيبرها روي كودكان شما
اخيراً محققان هلند مطالعاتي روي تأثير فيبرها در سلامت كودكان انجام دادهاند كه نشان ميدهد كودكان بايد به اندازهي كافي فيبر مصرف كنند.
محققان پيش از اين، اهميت مصرف فيبرها در افراد بزرگسال را بارها به اثبات رساندهاند. فيبرها تأثير زيادي در هضم بهتر غذا و رفع مشكل دفع دارند.
اين بار نتايج يك پژوهش هلندي كه در مجلهي Pediatrics به چاپ رسيده است نشان ميدهد مصرف فيبرها همين تأثير را در كودكان نيز به جاي ميگذارد.
محققان به دنبال راهي براي يافتن بهترين روش براي بهبود سلامت گوارشي در كودكان بودهاند. گفتني است كه 3 درصد كودكان غربي از مشكلات مزمن گوارشي رنج ميبرند.
هدف محققان دست يافتن به درمان غير دارويي اين مشكل بوده است براي همين آنها 640 بيمار را تحت نظر گرفتند.
در بين راه حلهاي متعددي كه براي رفع مشكل دفع يا همان يبوست، مورد استفاده قرار ميگيرد محققان از فيبرها، پربيوتيكها، پروبيوتيكها، داروهاي ضديبوست و مصرف آب استفاده كردند.
محققان پيش از اين، اهميت مصرف فيبرها در افراد بزرگسال را بارها به اثبات رساندهاند. فيبرها تأثير زيادي در هضم بهتر غذا و رفع مشكل دفع دارند
نتايج نشان داد كه مصرف فيبرها يا مكملهاي غذايي فيبرها تأثير بيشتر و بهتري در حل مشكلات دفع دارند. فيبرها در مواد غذايي طبيعي وجود دارند. حبوبات پخته، غلات و دانهي سويا سرشار از فيبر هستند.
حواس پنجگانه را امتحان كنيد
تغذيه كودك - ما، معمولا بيشتر از يكي از حواس پنجگانهمان را به كار ميگيريم تا محيط پيرامونمان را درك كنيم. با اين حال، به كار انداختن عميق دو يا سه حس از اين حواس، در كودكان، مثل گوش دادن به موسيقي، وقتي مشغول گِلبازي يا خميربازي هستند، در بهبود عملكرد مغزيشان نقش مهمي دارد. براي اين كار، بازيهاي متعددي وجود دارد. مثلا ميتوانيد چشمشان را ببنديد و از آنها بخواهيد چيزهايي را كه دور و برشان هست، با استفاده حس بويايي- مثل بو كردن انواع ميوهها يا لامسه- مثلا دست زدن به سكه- شناسايي كنند.
با هم قدم بزنيد
شايد به نظر شما، پيادهروي، ورزش سادهاي باشد كه بر سلامت جسمي تاثير ميگذارد، اما محققان دانشگاه كلمبيا در آمريكا، اعلام كردهاند كه پيادهروي باعث رشد سلولهاي مغزي جديد ميشود. بهخصوص بچهها را به انجام دو كار همزمان، يعني ورزش و ديدن محيط اطرافشان، مشغول ميكند. براي اينكه نتيجه بهتري بگيريد، هر بار، يك مسير جديد را براي قدم زدن با بچهها انتخاب كنيد و در طول راه، از شعر خواندن، جمع كردن برگ، نگاه كردن به دور و بر و حرف زدن درباره چيزهايي كه ميبينيد، غافل نشويد.
از روشهاي تازه استفاده كنيد
وقتي از بچهها ميخواهيد يا به آنها ياد ميدهيد كه خلاف شيوههاي معمولشان، عمل يا جور ديگري فكر كنند، در واقع، در حال تمرين دادن ذهن آنها هستيد. مثلا از كودك بخواهيد با چشمهاي بسته، لباس بپوشد يا با دست مخالفش، مسواك بزند. حتي ميتوانيد اين تمرين را بهصورت گروهي، وقتي در جايي، ميهمان هستيد يا ميهمان داريد، انجام دهيد. مثلا همه بچهها را دور هم جمع، يك كلمه را براي هر كدام از بچهها انتخاب كنيد و از آنها بخواهيد كه در دو، سه جمله كوتاه، كلمه مورد نظر شما را براي بقيه توضيح دهند.
در كنار هم ياد بگيريد
يادگيري مهارتهاي تازه، باعث تقويت شبكههاي عصبي و حتي ايجاد شبكههاي جديد ميشود. براي اينكه قدرت ذهني كودكتان را افزايش دهيد، ميتوانيد يك برنامه آموزشي خانوادگي تدارك ببينيد. تمرين كردن بهصورت گروهي و ياد گرفتن مهارتهايي مثل آشپزي، يك زبان جديد، موسيقي و...، كارآيي ذهن فرزند شما را چندين برابر ميكند.
منوي ويژه براي مغز كودك شما
اسفناج: اسفناج را معمولا بهخاطر آهن آن ميشناسند، ولي برگهاي سبز اسفناج، علاوهبر آهن، اسيد فوليك هم دارد كه در بهبود عملكرد مغزي، نقش پررنگي داشته و از بروز اختلالات شناختي هم پيشگيري ميكند.
تخممرغ: غني از امگا3 است و به سلامت مغز كمك ميكند. بچههايي كه قبل از هفت سالگي، در وعده صبحانه، تخممرغ ميخورند، IQ بالاتري دارند.
انبه: اين ميوه، حافظه فرزند شما را تقويت ميكند، باعث تسهيل گردش خون در بدنش ميشود و در نتيجه، خون بيشتري به مغز كودك ميرسد.
تخم كدو: سرشار از ويتامين A، E و روي است و در افزايش قدرت ذهني كودك شما، تاثير فراواني دارد. همچنين تخمه كدو كه ارزشمندترين بخش اين گياه نيز محسوب ميشود، مقدار زيادي اسيد چرب امگا3 و امگا6 دارد.
بادمجان: آنقدرها هم كه فكرش را ميكنيد، بيخاصيت نيست. اين سبزي مغذي، تركيبي به نام ناسوسنين دارد كه غشاي سلولهاي مغزي را از آسيب، حفظ ميكند و در افزايش كارآيي مغز هم نقش دارد.
اگر فرزندتان لب به گوشت و مرغ نميزند...
تغذيه كودك - وقتي درِ منزل را باز كردم و ديدم كه با چشم هاي اشكآلود، بغل پدرش نشسته و بين هقهقهايش، مدام، تكرار ميكند كه «من نميخوام هيچكسي رو بخورم!» حسابي نگران شدم. همسرم، در پاسخ به نگاههاي نگران و سوالهاي شتابزده من، تعريف كرد كه «برديا»، دوست صميمي پسرم در مهدكودك، به او گفته كه خيلي بيرحم است كه گوشت ميخورد؛ چون «ببعيها گناهي ندارن كه ما ميكشيمشون و ازشون غذا ميخوريم» و بعد هم با پسرم قهر كرده تا انتقام همه گوشفندها و مرغها را گرفته باشد.
قلبم از ديدن رنج پسر كوچكم و اشكهايي كه انگار قرار نبود بند بيايند، فشرده شد، ولي واقعا نميدانستم در جواب سوالهاي پشتسرهم او كه «اصلا چرا من مجبورم گوشت بخورم؟»، «آخه ما چرا حيوونهاي كوچولو رو بهخاطر خودمون، اذيت ميكنيم» و...، چه جوابي بدهم.
شايد اين مشكل، براي شما هم پيش آمده باشد. بچهها، از سه، چهار سالگي به بعد، ارتباط بين مرغي را كه توي حياط خانه پدربزرگ ديدهاند و جوجهكباب روي منقل را درك ميكنند و ميفهمند كه گوشت توي خورش، از كجا آمده و همين مساله، گاهي، باعث ايجاد نوعي مقاومت ذهني براي خوردن گوشت يا مرغ ميشود.
كوتاه نياييد
شايد امتناع كودك شما، از خوردن گوشت يا غذاهاي حيواني، فقط بهخاطر تغيير ذائقهاش باشد، نه بهخاطر اينكه از فكر خوردن يك حيوان ديگر، دچار عذاب وجدان شده. پس، براي اينكه نسبت به سلامت برنامه غذايي او، اطمينان داشته باشيد، بهجاي حذف كامل گوشت از رژيم غذايي، سعي كنيد راهي براي دادن آن به كودك پيداكنيد؛ البته بدون جنگ و دعوا!
گياهخواري، گُل بيخار نيست
شايد پيش خودتان فكر كنيد كه اگر فرزند شما، به اندازه كافي، ميوه، سبزي، حبوبات يا نان و غلات مصرف كند، ديگر نيازي به گوشت، مرغ، ماهي و... ندارد. خب، اين طرز فكر، چندان درست نيست؛ چون منابع غذايي حيواني، برخي از ويتامينها را از جمله B12 دارند كه در هيچ غذايي با منشأ گياهي، پيدا نميشود و كمبودش، باعث بروز كمخوني ميشود.
بچهها حساسترند
كودكان، در مقايسه با بزرگترها، حساسترند و نميتوانند بهخوبي والدينشان، اهميت مصرف گوشت يا غذاهايي را درك كنند كه منشأ حيواني دارند. بچهها از اينكه بدانند غذايي كه توي بشقابشان است، تا همين چند وقت پيش، زنده بوده، راه ميرفته و آنطور كه بعضي بچهها، به ماجرا، پر و بال ميدهند، «جيكجيك ميكرده و براي بچههاش غذا ميبرده»، احساس بدي پيدا ميكنند. پس، به احساسشان احترام بگذاريد و مسخرهشان نكنيد.
وقتي كودكتان ميپرسد «آيا مجبورم گوشت بخورم؟»، چه پاسخي برايش داريد؟
اگر كودكتان دو تا چهار ساله است:
خوردن گوشت و مرغ، براي سلامتيات، مفيد است؛ حتي اگر يك تكه كوچك باشد. مجبور نيستي هر روز گوشت بخوري. يكي، دو بار در هفته كافيه و بقيه روزها هم ميتوني تخممرغ و پنير بخوري كه دوست داري.
اگر كودكتان، چهار تا هفت ساله است: نميخواهم مجبورت كنم كه گوشت قرمز بخوري، ولي گوشت مرغ يا ماهي، كمك ميكنه كه زودتر بزرگ بشي. يادت باشه حالا كه كمتر گوشت ميخوري، بايد به اندازه كافي، شير و ميوه و سبزي بخوري تا مريض نشي.
اگر كودكتان، بزرگتر از هفت سال است:
ما، آدمها، همهچيزخوار هستيم؛ ميدوني يعني چي؟ يعني در برنامه غذايي ما، هم غذاهايي با منبع حيواني و هم گياهي وجود داره؛ چون بدنمون، طوري ساخته شده كه به هر دو نوع غذا، احتياج داره. مثلا خداوند، به ما دندون داده تا بتونيم گوشت رو بجويم و از پروتئين اون استفاده كنيم. اگر گوشت رو اين شكلي كه درست كردم، دوست نداري، ميتوني كمكم كني تا غذاهاي جديدي برايت بپزم كه طعمشان رو دوست داشته باشي.
شير خشك براي كدام بچه ها واجب است؟
شير خشك - تصوير مادراني كه كلافه وارد آشپزخانه ميشوند و زير لب غر ميزنند و شيشه شير را با شيرخشك و آب جوش پر ميكنند، از تكراريترين صحنهها در خانوادههايي است كه به تازگي صاحب نوزاد يا شيرخوار شدهاند. عدهاي از حاضران هم شايد سري به تاسف تكان بدهند چراكه بعضي از قديميها، شيرخشك دادن را نشانه كمتحملي مادر و نوعي سرباز زدن از نگهداري صحيح كودك ميدانستند. اين تفكرات و تصورات اين روزها با دلايل و توجيهات علمي رد شده است؛ شيرخشك دادن به گروههايي از شيرخواران واجب است اگر غير از اين باشد، رشد آنها دچار اشكال ميشود. دكتر اكبر كوشانفر، متخصص كودكان و استاد دانشكده علوم پزشكي دانشگاه شهيد بهشتي تغذيه با شير خشك را براي 3 گروه از شيرخواران واجب و لازم ميداند.
چه گروههايي نياز به اين تغذيه كمكي در اولين ماههاي تولد دارند؟
بعضي از نوزادان قدرت مكيدن كافي ندارند و نميتوانند سينه مادر را تا زماني كه سير شوند بمكند. اين ضعف در آنها باعث ميشود هميشه گرسنه باشند و گريه كنند. گروهي از نوزادان هم در 3 ماه اول به دلايل مختلف از جمله همان نداشتن قدرت كافي مكيدن، وزن نميگيرند. اين موضوع رشد بچهها را با اخلال مواجه ميكند. در اين شرايط پزشك متخصص مصرف شيرخشك را توصيه ميكند. گروه سوم هم مادران شاغلي هستند كه نميتوانند در فاصله زمانيهاي كوتاه به شيرخوار شير خودشان را بدهند. اين گروه هم ناگزيرند از شيرخشك استفاده كنند، هر چند كه بر اساس قانون، مادران تا 6 ماه حق استفاده از مرخصي استعلاجي را دارند. با وجود اين گاهي پيش از پايان اين مهلت سركار ميروند. اين 3 گروه از بچهها براي اينكه گرسنگي نكشند و رشد طبيعي داشته باشند بايد از غذاهاي كمكي استفاده كنند و چون پيش از 6 ماهگي نميتوان از غذاهايي مانند فرني و حريره بادام استفاده كرد، بهترين گزينه شيرخشك است.
برخي خانوادهها استفاده از شيرخشك را غلط ميدانند و با هر مشكلي كه باشد تنها از شير مادر استفاده ميكنند. استفاده از اين ماده غذايي كمكي، از چه سني و در چه شرايطي مجاز و لازم است؟
بهترين تغذيه براي بچه شير مادر است و شكي در آن نيست؛ اين موضوعي است كه ما هميشه روي آن تاكيد ميكنيم. شير مادر از نظر دارا بودن انواع ويتامينها و ريزمغذيها براي بچه عالي است و بهترين تاثير مثبت را در رشد و نمو شيرخوار دارد. البته به شرط آنكه تغذيه مادر از مواد اوليه تازه و مناسب باشد. در شرايط عادي استفاده از غذاهاي كمكي بعد از 6 ماهگي است. اين ايدهآلترين شرايطي است كه براي يك شيرخوار وجود دارد اما گاهي ممكن است اتفاقاتي بروز كند كه شير مادر خشك شود يا براي تغذيه نوزاد كافي نباشد؛ در اين حالت تغذيه با شيرخشك توصيه ميشود. در حقيقت براي سه گروه از شيرخواران استفاده از شيرخشك پيش از 6 ماه توصيه ميشود.
شيرخشكهاي موجود در بازار تنوع زيادي دارند و ماركها و برندهاي مختلفي آنها را توليد ميكنند. آيا تفاوتي بين آنها وجود دارد و برتريهاي نسبت به يكديگر دارند؟
توليد شيرخشك استانداردي دارد كه همه شركتها موظفند آن را رعايت كنند و به همين دليل در اصل ماده غذايي تفاوتي با يكديگر ندارند. با وجود اين محصولاتي وارد بازار شده كه حاوي مواد پروبيوتيك يا امگا 3 است و براي بچهها مفيد است. در غير اين صورت محصولات موجود تفاوت چنداني با يكديگر ندارند هرچند كه ممكن است بچهها در پذيرش آن يكي را بر ديگري ترجيح دهند. با وجود اين وقتي شيرخوار به محصولي عادت ميكند، بهتر است همواره از همان مارك براي او تهيه شود. بهتر است نه مادر و نه شيرخوار خيلي به مصرف شيرخشك عادت نكنند چراكه پس از يك سالگي ميتوان از شير پاستوريزه براي تغذيه استفاده كرد كه به مراتب مفيدتر است.
جداي از مسائل بهداشتي و روشهاي شستن شيشه شير، چطور بايد اين شيرخشك را به بچهها داد؟ در حالت خوابيده يا نشسته؟
در حالت خوابيده كامل كه براي بچهها خطرناك است. بهترين حالت شبيه زماني است كه مادران بچه را زير سينه ميگيرند. نه خوابيده است و نه نشسته. بچه در آغوش مادر احساس امنيت و آرامش ميكند و به به همين دليل برخي شيرخواران ساعتها بدون آنكه شيري در سينه مادر باشد، آن را ميمكند و نميخواهند از مادرشان جدا شوند. مادراني كه به هر دليلي به فرزندشان شيرخشك ميدهند بايد حواسشان باشد كه اين حس را از شيرخوار نگيرند. او را در آغوش بگيرند و اجازه دهند در آرامش غذايش را بخورد. ضمن اينكه بايد شيشه را طوري بگيرند كه هوا همراه آن وارد دهان بچه نشود چراكه دلدرد و دلپيچه برايش به همراه دارد.
بيشك استفاده از شيرخشك هم قاعدهاي دارد. چه ميزان از اين ماده غذايي كمكي در روز براي شيرخواران توصيه ميشود؟
همانطور كه گفتم شيرخشك براي بچههايي كه وزن نميگيرند توصيه ميشود و ميزان مصرف آن به سن و كمبود وزن آنها بستگي دارد. در هر نوبت بين 60 تا 120 سيسي با توجه به شرايط شيرخوار توصيه ميشود. تعداد دفعات آن هم با توجه به تمايل و نياز ميتواند تا روزي سه نوبت افزايش پيدا كند. البته اين كار را نبايد سرخود انجام داد و ممكن است اضافه وزن نامناسبي به همراه داشته باشد. خانوادهها بايد حتما با متخصص در اين زمينه مشورت كنند.
شيرخواران از 6 ماهگي ميتوانند غذاهاي ساده و سوپ بخورند. در اين زمان بايد مصرف شيرخشك را قطع كرد؟
اگر شيرخوار از مزه غذاهاي سادهاي كه پس از 6 ماهگي مصرف ميكند خوشش بيايد و با اشتياق و به ميزان لازم از آن بخورد، ميتوان شيرخشك را قطع كرد. پس از 6 ماهگي بايد مصرف قطرههاي مولتيويتامين و آهن را هم در برنامه غذايي آنها گنجاند. اگر مادران پس از قطع شيرخشك متوجه كاهش وزن و ثابت ماندن وزن شيرخوار شوند، ميتوانند دوباره مصرف شيرخشك را با مشورت متخصص كودكان آغاز كنند.
مسافرتها در فصل تابستان بيشتر ميشود و همانطور كه گفته شد بيماريهاي عفوني هم در اين زمان تشديد ميشوند. خانوادههايي كه شيرخوار دارند در سفر چه نكاتي را بايد رعايت كنند؟
اول اينكه همه وسايل را در ظروفي تميز با خود به مسافرت ببرند تا اگر در مسير امكان شستوشو نداشتند، مشكلي به وجود نيايد. نكته بعدي اينكه در هواي زمستان شيرخشك آماده را ميتوان 4 تا 6 ساعت بيرون از يخچال نگهداري كرد و اگر مقصد سفر مناطق سردسيري است يا امكان حمل وسايل خنككننده وجود دارد، ميتوان شير خشك را آماده كرد و در طول مسير به راحتي به بچه خوراند. در غير اين صورت بايد هر لحظه كه شيرخوار گرسنه شد، شيرخشك را آماده كرد و به او داد. بهتر است آب جوش را از منزل همراه خود ببريد چرا كه معمولا در شهرها و استانهاي مختلف، آب املاحي دارد كه با جوشيدن از بين نميروند و ممكن است باعث بيماري گروههاي سني كوچك شود. اگر آب جوش به همراه داشته باشيد ميتوانيد در داخل خودرو آماده و به بچه غذا بدهيد. باز هم تاكيد ميكنم اين كار بايد بعد از سيرشدن با شير مادر باشد. شير مادر نه در تابستان و نه در زمستان خراب نميشود و آماده كردن آن هيچ دردسري ندارد.
در تابستان معمولا شيرخوارن دچار اسهال ميشوند و گفته ميشود در اين حالت بايد شيرخشك قطع شود. اين نظر درست است؟
اين حالت در مواردي ممكن است اسهال را تشديد يا طولانيتر كند اما موضوع اين است كه ما شيرخشك را براي بچههايي تجويز ميكنيم كه به هر دليل با شير مادر سير نميشوند. نميتوان وقتي بچه بيمار است او را گشنه نگه داشت و بايد با توجه به نياز او، از غذاي كمكي هم استفاده كرد. نكته مهم ديگري كه در تغذيه با شيرخشك مطرح است اين است كه بايد به بچه اجازه دهند تا جاييكه ميتواند از شير مادر بخورد و اگر سير نشد، از شيرخشك استفاده كنند. هيچگاه شيرخشك اولين گزينه ما براي تغذيه نوزاد نيست مگر مادراني كه به دلايلي شيرشان خشك شده باشد. ضمن اينكه تغذيه با شير مادر، به خصوص در فصل تابستان، از ابتلا به بيماريهاي عفوني و انواع آلرژي جلوگيري ميكند.
نكاتي راجع به تغذيه دانش آموزان در مدرسه
تغذيه كودك - تغذيه باعث رشد و تكامل بچه ها مي شود و همچنين در سلامت آن ها نقش بسيار مهمي دارد. اين مسئله در هنگام مدارس ممكن است دچار مشكلاتي شود كه بايد با دقت حل شوند چرا كه در صورت بي توجهي مي تواند باعث بروز بيماري هاي مختلفي در فرزند شما شمود.
مصرف صبحانه:
تغذيه سالم كودكان را در دوران مدرسه بهتر است از خانه و با وعده صبحانه آغاز كنيد. صبحانه تامين كننده انرژي صبحگاهي براي فرد بوده و با صرف صبحانه مي توان به آغاز يك روز پر انرژي اميدوار بود. بررسي ها ارتباط معناداري بين عدم مصرف صبحانه و افت تحصيلي در دانش آموزان گزارش مي كنند.
مهمترين دلايلي كه موجب عدم مصرف صبحانه مي شوند، نداشتن زمان براي صرف صبحانه و يا بي ميلي دانش آموز عنوان مي شود. بر اين اساس توصيه مي شود خانواده هاي گرامي، شام را زودتر صرف كرده و امكان خواب آرام را براي كودك در شب هنگام فراهم كنند تا كودك صبح روز بعد زودتر از خواب بيدار شود و اين خواب كافي مي تواند همراه با صرف زود هنگام شام، موجب افزايش ميل كودك به صرف صبحانه شود.
بهترين مواد غذايي كه مي تواند در صبحانه همراه با نان صرف شوند، عبارتند از: تركيبي از پنير و گردو، كره بادام زميني و عسل، خامه و عسل و كره و عسل. در صورت تمايل كودك، مصرف آبميوه هاي طبيعي و شير نيز انتخاب هاي مناسبي براي اين وعده مي باشند.
ميان وعده هاي مدرسه:
گاهي اوقات والدين توجهي به تغذيه ندارند و براي ميان وعده تنقلات مضر را در كيف بچه ها قرار مي دهند. اما اين نگراني وجود دارد كه با ادامه اين روند، پس از مدتي، كودكان ديگر ذائقه شان در مورد مصرف مواد غذايي مناسب تغيير يافته و به مصرف فرآورده هاي غذايي روي بياورند.
اين فرآورده ها كه در بسياري از موارد داراي مقادير زيادي از انرژي مي باشند، داراي مقادير اندك و نامناسبي از ريزمغذي ها بوده و تعادل مناسب را در برنامه غذايي كودك ايجاد نمي كنند.
بر اين اساس بهتر است مادران گرامي، ساندويچ هاي خانگي با همان تركيبات ذكر شده در صبحانه و نيز انواع ميوه هايي كه شسته شده و درون كيسه فريزر آماده مصرف مي باشند، را براي كودك به عنوان ميان وعده مدرسه تهيه و درون كيف او قرار دهند.
بايد بچه ها را به خوردن آب تشويق و ترغيب كنيد. نوشيدني هاي شيرين مثل سانديس و آبميوه هاي مصنوعي براي يك رژيم غذايي سالم توصيه نمي شود. مصرف سه وعده در روز لبنيات براي تامين كلسيم مورد نياز بدن ضروري است. بهتر است تا حد ممكن از لبنيات كم چرب استفاده شود.
زمان صرف ميان وعده ها:
به دفعات شاهد هستيم كه كودكان هنگام خروج از مدرسه، تازه صرف ميان وعده خود را به خاطر آورده و شروع به مصرف آن ها مي كنند. اين مصرف ديرهنگام مواد غذايي موجب مي شود تا كودك اشتهاي كافي براي صرف ناهار نداشته باشد.
از معلمين عزيز بايد درخواست كرد تا صرف ميان وعده ها را به كودكان يادآوري كنند. بر اساس توصيه هاي موجود در فاصله زماني ۲-۵/۱ ساعت قبل از صرف وعده هاي غذايي اصلي، مصرف هر نوع ماده غذايي ممنوع است. اين مواد غذايي شامل تنقلات، انواع ميوه، آب ميوه و حتي شير و شير كاكائو نيز مي باشد. مصرف هر يك از اين اقلام مي تواند اشتهاي كودك را براي صرف غذاي اصلي كاهش دهد.
منبع : asemoni
ترفندهايي براي دادن ميوه و سبزي به كودكان
كودكان معمولا به خوردن ميوه ها و سبزي ها بي ميلي نشان مي دهند، در اين مقاله چندين ترفند به شما مي آموزيم تا كودكان راحت تر ميوه و سبزي بخورند.
ترفندهايي براي خوردن سبزي
- هنگام شروع غذا، و يا هنگام تهيه ي غذا، سبزي ها را در ظرفي جلوي چشم بگذاريد(هويج، گل كلم، خيار و ...).
- سبزي ها را به گونه اي در ظرف بچينيد كه جذابيت داشته باشند. با رنگ هاي سبزيجات بازي كنيد و رنگ ها را با هم هماهنگ كنيد. توجه كنيد كه بيش از حد رنگ ها را با هم تركيب نكنيد، زيرا كودكان رنگ هاي بسيار تركيب شده را دوست ندارند.
- اجازه دهيد كه فرزندتان در آماده كردن غذا به شما كمك كند تا هنگام سر سفره نشستن به خوردن سبزيجاتي كه خود آورده است علاقه مند شود.
- سبزيجات را در زيباترين ظرفي كه داريد قرار دهيد.
- در پايان، به كودك اصرار كنيد كه سبزي بخورد اما هرگز به او زور نكنيد.
ترفندهايي براي خوردن ميوه
- ميوه ها را در دسترس كودكان قرار دهيد.
- خودتان نيز ميوه بخوريد تا كودك شما را در حال ميوه خوردن ببيند و از شما تقليد كند.
- ميوه ها را خودتان آماده كنيد و به كودك بدهيد: پوست آن را بكنيد و آن را قطعه قطعه كنيد. بدين ترتيب كودك راحت تر خوردن ميوه را قبول مي كند.
منبع: مجله پزشكي مادر
غذاي سالم براي سنين مختلف نوزادان:
بهتر است مادر، نوزاد خود را تا 2 سال شير دهد تا مواد غذايي لازم به بدن نوزاد به حد كافي برسد. مادران اين نكته را به ياد داشته باشند كه به هيچ عنوان شكر به غذاي نوزاد خود اضافه نكنند و از همان ابتدا فرزند خود را به روش درست و سالم غذا خوردن، عادت دهند. اين نكته را نيز به ياد داشته باشند، كه هر چه غذاي سالم به كودك بدهند، به همان اندازه سلامتي آينده كودك خود را رقم زده اند.
كودكان و نوجوانان:
كودكان و نوجوانان به مقدار بسيار كم مي توانند از شكر و مواد شيرين كننده استفاده كنند. بدن آنها براي بهتر و سريع تر رشد كردن، به ورزش و تغذيه صحيح نياز دارد. چربي غذاي خود را كم كنيد: در رژيم غذايي بزرگسالان بهتر است چربي هاي اشباع حذف شود. چربي هاي اشباع، همان چربي هايي است كه از بدن جانوران به دست مي آيد. اين نوع چربي راحت تر از چربي هاي غير اشباع، به سلول هاي چربي مي رود و باعث عدم كارآيي اعمال بدن مي شود.
اما چربي هاي غير اشباع اثرات مفيدي را بر روي بدن انجام مي دهد و باعث كاهش كلسترول و فشار خون مي شود. براي تامين انرژي رژيم غذايي، نياز به چربي نيز مهم است. بهترين رژيم غذايي آن است كه چربي موجود در آن محدود باشد. رژيم غذايي با چربي بسيار كم، براي نوزادان و كودكان زير 2 سال مناسب نيست، زيرا كه بسياري از ويتامين ها و املاح احتياج به چربي دارند و گذشته از آن چربي خود يك ماده مغذي است و نبايد آن را به هيچ وجه حذف كرد.
يك رژيم با چربي كم ( مخصوصاً چربي هاي اشباع ) در موارد خاص براي كودكان بزرگ تر توصيه مي شود. نوزادان وكودكان بايد آب نيز بنوشند، تا بدن آنها بتواند عملكرد مناسبي داشته باشد. غذاهاي حاوي كلسيم و آهن بخوريد كلسيم يك ماده معدني است كه بسيار براي نوزادان و دختران و زنان با اهميت است. كلسيم در غذاهاي زيادي وجود دارد، از قبيل: لبنيات، انجير، آلو، سبزيجات برگ سبز ، ماهي سالمون و غيره . آهن نيز يك ماده معدني است كه براي دختران و زنان و ورزشكاران و گياهخواران داراي اهميت فوق العاده زياد مي باشد. آهن در گوشت ها، غلات، حبوبات، سبزيجات برگ سبز، كدو حلوايي، تخم مرغ، آجيل و غيره يافت مي شود.
اجازه ندهيد كودكان صبحانه نخورند:
كودكان دبستاني غالباً صبحانه نمي خورند و به اين خاطر، وعده غذايي اصلي و مقوي خود را ازدست مي دهند. بايد والدين به اين بچه ها يك غذاي مقوي در وعده صبحانه بدهند و يا در مدرسه صبحانه خود را بخورند. كودكاني كه صبحانه نمي خورند، از لحاظ تغذيه اي كمبود دارند. كمبود هاي آنان عبارت است از: كلسيم آهن فيبرهاي غذايي ويتامين ها ، مخصوصاً ويتامين هاي B3 و B12. نشان داده شده است كه كودكاني كه صبحانه مي خورند، يادگيري بيشتري دارند و به همان نسبت فعاليت آنان نيز بيشتر مي شود.
چند پيشنهاد براي خوردن صبحانه سالم:
- ميوه تازه به همراه نان هاي سبوس دار و شير كم چرب. - نان به همراه پنير، گوجه فرنگي و شير كم چرب.
- لوبياي پخته شده، نان و شير و يا چاي. اصول زير را همگان رعايت كنيد تا از زندگي خود لذت بريد:
- غذاي خود را كم نمك درست كنيد و از نمك در سر سفره جداً خودداري كنيد. - از تمام گروه هاي مواد غذايي استفاده كنيد از قبيل: لبنيات، سبزيجات، ميوه جات، گوشت ها و كربوهيدرات ها . - اصل تنوع و تعادل را در رژيم غذايي خود رعايت كنيد.
- بهتر است نان هاي سبوس دار يا نان هاي سياه مصرف كنيد.
- از مقدار كمي شكر و قند استفاده كنيد. مهمترين نكته، تعادل بين غذاي خورده شده و ورزش مي باشد. هر دوي اين موارد باعث ايجاد تعادل و تناسب اندام مي شود. بهتر است براي درست رژيم گرفتن نزد پزشك خود و يا متخصص تغذيه برويد تا مطمئن شويد كه تمام مواد غذايي كه بدنتان احتياج دارد، را دريافت كرده ايد.