اينفوگرافيك |
خصلتهاي خوب خلقياتي كه بايد براي شكلدهي هويت انساني كودكانمان به آنها بياموزيم.
برگرفته از بيانات حضرت آيتالله خامنهاي در ديدار معلمان و اساتيد خراسان شمالي؛1391/7/20
رسانهها مانند دريچهاي به جهان خارج در ديدگاهها و رفتارهاي افراد مؤثر هستند؛ يكي از نگرانيهاي عمده، در باب تأثير رسانه بر سبك زندگي، مخاطبان كودك و نوجوان هستند. در مورد مخاطبان كمسن و سال، رسانهها ميتوانند شيوههاي مصرف خاصي به وجود آورند. به خاطر كمبود مهارتهاي شناختي، اين گروه در برابر تبليغات، شكنندهتر هستند.
كودك حسود را اين گونه تربيت كنيد!
پدر و مادرهاي بسياري هستند كه كودكان حسود دارند و اگر اين نوشتار را بخوانند چند راهكار ساده براي حل اين مشكل ياد ميگيرند.
يك آمار جالب توجه جهاني ميگويد كه تماميكودكان درصدي از حسادت را نسبت به خواهر، برادر يا كودكان ديگر تجربه ميكنند. در عين حال روانپزشكان معتقدند والدين بايد حسادت كودك را به عنوان احساس طبيعي كنترل كنند زيرا اگر كودك خودش را با كوچولوهاي اطراف خود مقايسه كند به مشكلاتي دچار خواهد شد. كنترل حسادت كودك به او احساس بهتري خواهد داد و ميتواند روابط اجتماعي بهتري هنگام برخورد با ديگر كودكان داشته باشد.
از سوي ديگر كنترل نشدن چنين احساساتي باعث سرخوردگي و ناراحتي او ميشود و روابط كودك با همسالانش را از حالت عادي خارج ميكند. اگر دوست داريد به عنوان پدر يا مادر بتوانيد حسادت كودك را راحتتر كنترل كنيد و احتمال آسيب رساندن به خودش و ديگران را كاهش دهيد از روشهاي زير بهره بگيريد.
»»» به احساس كودك توجه كنيد
وقتي كودك ميبيند كه احساسات او را نميشناسيد و درخواست او براي شما مهم نيست سعي ميكند كاري كند كه به او توجه كنيد. اگر بازهم ناموفق بماند كارهاي بدتري ميكند و به عنوان نمونه بلندتر فرياد ميزند. بايد به كودك بفهمانيد كه احساس او براي شما خيلي اهميت دارد. اگر به عوض كردن لباسهاي برادر كوچكش توسط شما يا بازي شما با اين رقيب كوچولو حسادت ميكند بايد به او بفهمانيد كه اگر صبر كند به او هم در همين زمينه كمك خواهيد كرد يا اينكه با او بيشتر بازي خواهيد كرد. حتي اگر سه نفري بازي كرديد و او به رقيب كوچكش باخت هم بايد به او بگوييد كه مطمئن هستيد ميتواند در نوبت بعدي بازي برنده شود.
»»» او هم موفق ميشود
كودكان خيلي زود خودشان را با ديگران مقايسه ميكنند و به اين نتيجه ميرسند كه توانايي خوبي در يك فعاليت خاص ندارند و ممكن است نااميد شوند. در چنين شرايطي وظيفه پدر و مادر ايجاد توازن بين داشتهها و نداشتههاي اوست تا مانع از حسادت ورزيدن كودك به همسالان شود. علاقهمندي به نقاشي يا فوتبال را مثال ميزنيم. اگر كوچولوي شما اندكي ضعيف است و ميخواهد اين قبيل كارهاي خاص را كنار بگذارد با او صحبت كنيد تا بفهمد كه قرار نيست بهترين نقاش يا بهترين فوتباليست ايران باشد. همين كه چنين هنري دارد كافي است و خيلي از همسالان او هستند كه از چنين هنري بيبهرهاند و به او حسادت ميكنند. با او تمرين كنيد و با تشويق مداوم فرزندتان را به نقطه مطلوب رسانيد. مهم اين است كه خودش از ترك آن فعاليت منصرف شود.
»»» بگذاريد هديه بدهد
رايجترين نوع حسادت كودكانه حسادت به اسباب بازيها، لباسها و داراييهايي است كه ديگران دارند و او ندارد. اگر تهيه چنين چيزهايي از عهده شما خارج است به او پسانداز كردن را بياموزيد و بگوييد ميتواند با پولهاي روزانه يا عيديهاي خودش چنين وسايلي را خودش بخرد. گذشت را هم به او بياموزيد.
اينكه بداند برخي همسالان او همين چيزهايي كه كودكتان در اختيار دارد را هم ندارند به او كمك ميكند حسادت كمتري به ديگران بورزد و حتي به دوستانش كمك كند تا از داشتههايش استفاده كنند. ميتواند لباسي كه پوشيده و حالا برايش كوچك شده را به دوستش هديه بدهد. اين آغاز راه است و كودك شما علاوه بر شكرگزاري بخشيدن چيزهاي خوب را هم خواهد آموخت.
»»» عادل باشيد
اگر براي يكي از فرزندانتان چيزي ميخريد براي فرزند ديگرتان هم چيزي هر چند كوچك و ارزان بخريد. به تواناييهاي هردو نظر داشته باشيد و هر كدام را در فاز خاصي بيندازيد تا به هم حسادت نكنند. حتي اگر هردو در يك فعاليت خاص باهم رقابت دارند هم با حرفها و تشويقهايتان يكي را عليه ديگري نكنيد. ابراز محبت شما به هردو بايد در يك سطح باشد و البته نه از يك جنس!
اين شما هستيد كه با رفتارتان با همسالان فرزندتان به او نشان ميدهيد چگونه با كودكان ديگر رفتار كند و مهرباني با كوچكترها را به عنوان يك اصل زندگي در خود برشمرد. در عين حال بايد انضباط داشته باشيد و به او هم بياموزيد كه بايد منضبط و احترام گذار باشد. به اين ترتيب دايره حسادتها كوچكتر خواهد شد و او به جاي دست درازي به اموال دوستش به او احترام ميگذارد و از او اجازه ميگيرد.
منبع:7sobh.com
از آغوش مادر تا مهد كودك
رفتن كودك به مهد از روي اجبار نباشد يعني كودك مجبور نباشد حتما در زماني خاص به مهد برود و در زماني خاص از مهد خارج شود.
بسياري از شير خوارگان و كودكان پيش مدرسه اي كه والدينشان در خارج از منزل كار مي كنند، قسمت عمده اي از اوقات روز را دور از پدر و مادر مي گذرانند. كيفيت مراقبتي كه از كودكان مي شود از بسيار خوب تا بسيار ضعيف متغير است.
شواهد نشان مي دهد كه كيفيت مراقبت در رشد اجتماعي و تحصيلي كودكان، تاثيرات طولاني مدتي مي گذارد. برخي از پژوهشهاي انجام شده در زمينه نقش مهد كودك نشان داده است كودكاني كه به مهد كودك مي روند در مقايسه با كودكاني كه در سالهاي پيش از مدرسه در كنار خانواده به سر برده اند، بيشتر همكاري مي كنند و تكاليفشان را بهتر انجام مي دهند. علاوه بر اين هر قدر كودكان بيشتر در مهد باشند در فعاليتهاي اجتماعي بيشتر مشاركت داشته و بازي سازنده مي كنند و كمتر پيش مي آيد كه سرگرم كاري نباشند و فقط مشغول تماشاي ديگران باشد.
از طرف ديگر برخي مطالعات نشان داده است كه كودكاني كه به مهد كودك مي روند وقتي به سنين ابتدايي مي رسند كمتر حرف شنوي دارند و پرخاشگرند.
كارشناسان توصيه مي كنند كه بهتر است تا پيش از 3 سالگي كودكان به مهد كودك سپرده نشوند چرا كه سه سال اول زندگي نقش اساسي در شكل گيري دلبستگي ايمن در ارتباط كودك با مادر دارد.
البته پيش از آنكه در مورد ويژگي هاي يك مهد كودك خوب صحبت كنيم بايد به اين مساله تاكيد كرد كه مانند هر پديده ديگري استفاده از مهد كودك بايد در شرايط و موقعيتهاي به خصوصي صورت گيرد. يعني در هر زمان نبايد خردسال يا كودك را به مهد كودك سپرد و به گمان اينكه كودك آموزشهاي خاصي را دريافت مي كنند، اميد به رشد و پرورش فرزند خود داشته باشيم.
لازم است كه مادر هر لحظه در كنار كودك باشد و از او مراقبت كند. از طرف ديگر بعد از سه سالگي كه لازم است كودك اجتماعي شده و وارد مناسبات اجتماعي و بازي با همسالان شود، به مهد كودك فرستاده شود.
اما باز هم توصيه اكيد مي گردد كه رفتن كودك به مهد از روي اجبار نباشد يعني كودك مجبور نباشد حتما در زماني خاص به مهد برود و در زماني خاص از مهد خارج شود. اين مساله نيز تاثيرات منفي بر رشد رواني كودك خواهد گذاشت.
در هر صورت شرايط زندگي شهر نشيني، بسياري از والدين را بر آن داشته كه فرزندان خود را از دوره شيرخوارگي به مهد كودك بسپارند.
لذا در ادامه ويژگي هاي يك مهد كودك خوب عنوان مي گردد.
آنچه كه مسلم است مهد كودك در رشد كوتاه مدت و دراز مدت كودكان تاثيرات مهمي مي گذارد ولي كيفيت را چگونه مي توان تعريف كرد؟ يكي از اجزاي مهم آن كنش متقابل بين بزرگسالان و كودك بخصوص كنش متقابل كلامي است. كودكان مهد كودكهايي كه در آن ارتباط بين بزرگسالان و كودك زياد است در مقايسه با كودكاني كه ارتباط بين بزرگسال و كودك در آن كمتر است زودتر زبان باز مي كنند و مهارتهاي ارتباطي و اجتماعي بيشتري كسب مي كنند. هر قدر تعداد كودكان كمتر باشد و نسبت بزرگسالان به كودكان بيشتر باشد بزرگسالان بيشتر با كودكان حرف مي زنند.
آموزش مربي نيز اهميت زيادي دارد، مربياني كه آموزش خاص ديده اند در مقايسه با مربياني كه چنين دوره هايي را نديده اند، براي كودكان تجارب غني تري را فراهم مي آورند.
وضعيت ظاهري اسباب بازي ها و وسايل آموزشي و فضاي بازي نيز از عوامل مهم ديگر به شمار مي رود.
اسباب بازي و فعاليتهاي كودك نيز در ماهيت بازي و تبادل اجتماعي در ميان كودكان تاثير مي گذارد.
مكعبهاي چوبي باعث بروز پرخاشگري و در ضمن باعث افزايش بازي سازنده مي شود. كارهاي هنري و فعاليتهاي حركتي ظريف (مثل بازي با لگو ) تبادل اجتماعي را كاهش مي دهد. كودكان معمولا به تنهايي سرگرم اينگونه بازيها مي شوند و كمتر تمايل مي يابند كه با همسالان خود وارد بازي گروهي شوند. از طرف ديگر خانه داري و بازيهاي نمايشي همكاري بين كودكان را افزايش مي دهد.
به طور كلي بسياري از متخصصان كيفيت خوب مهد كودك را بر اساس چند معيار تعريف مي كنند :
نسبت كم كودكان به بزرگسالان، گروهي كه متشكل از تعداد كمي از كودكان باشد، فضاي وسيع، وسايلي كه متناسب با كودكان باشد و مراقبت كنندگان با تجربه اي كه در زمينه رشد اوليه كودك تجربه داشته باشند.
مراقبت خوب از كودك مستلزم آن است كه بزرگسالان مرتبا عواطف مثبتي نسبت به كودك ابراز كنند و به او واكنش مثبتي نشان دهند؛ امكاناتي براي يادگيري و مكالمه فراهم كنند؛ و به ندرت عواطف منفي يا واكنش منفي به كودك نشان دهند. لذابه شما والدين گرامي توصيه مي گردد كه در هنگام انتخاب مهد كودك مناسب براي فرزند دلبندتان به اين موارد توجه داشته باشيد.
منبع : tebyan.net
راز هاي مبارزه با بدخوابي كودكان
خوابيدن، مانند غذا خوردن، از عوامل مهم رشد در كودكان است. خواب خوب و كافي، تاثير زيادي بر رشد كودك دارد و بدخوابي و نداشتن استراحت كافي ميتواند اثر مخربي بر اين روند گذاشته و عامل ايجاد اضطراب و نگراني براي والدين شود.
ويژگيهاي خواب كودكان
با در نظر گرفتن ساعتهاي مختلف خواب در كودكان، نوزاد، از تولد تا سه ماهگي، بين 16 تا 17 ساعت در شبانهروز ميخوابد. اين ميزان، از سه تا شش ماهگي، به هفت ساعت در شب ميرسد. از شش تا 9 ماهگي، شبها را كامل ميخوابند. از 9 تا 12سالگي، بچهها معمولا هفت ساعت در شب ميخوابند و دو ساعت در روز استراحت ميكنند. پارهاي از عوامل محيطي و ذاتي هم وجود دارد كه ميتواند ريتم خواب در كودكان را برهم زند.
چرا بدخوابي؟
اگر از كوليك كه يكي از عوامل مهم بروز درد و كلافگي و در نتيجه، بدخوابي در ميان نوزادان است، بگذريم، در كودكان بالاي چهار ماه كه بعد از بيدار شدن و در آغوش گرفته شدن، بلافاصله آرام ميشوند، اين بدخوابي، نوعي امتياز گرفتن از والدين محسوب ميشود.
خوردن غذاهايي با كالري بالا، شكلات، كودك را دچار بدخوابي ميكند.
يكي ديگر از علل بدخوابي در كودكان، مقاومت و ترس آنها بهخاطر جدا خوابيدن از والدين است. اين حالت باعث ميشود كه كودك، خواب منقطع و ناآرامي داشته باشد.
در كودك و بيماريهاي جسماني از جمله بيماريهاي تيروييدي و بعضي اختلالات خوني هم ممكن است در كودك، اختلال خواب توليد كنند.
كابوس ديدن، يكي ديگر از عوامل مهم بدخوابي است.. بچهها در سنين سه تا شش سالگي، دچار اضطرابهايي ميشوند كه مشكلات خواب را در پي دارد و معمولا براي خوابيدن، مقاومت ميكنند.
بهترين برخورد با كودكاني كه بدخواب شدهاند، چيست؟
ريتم خواب و بيداري كودكان، گاهي، به دلايل مختلف، بههم ميخورد. در اين شرايط، كودك بدخلق ميشود و دايم نق ميزند. يكي از راههايي كه ميتوان اين وضع را اصلاح و خود و كودكتان را آسوده كنيد، اين است كه:
1- سعي نكنيد هر ساعت از روز، او را مجبور كنيد كه بخوابد.
2- در طول روز، سعي كنيد با بازي كردن، او را خسته كنيد.
3- تا شب صبركنيد تا در وقت مناسب و پس از آنكه غذايش را خورد، او را به اتاقش ببريد.
4- او را در تخت خودش بخوابانيد و چراغ را خاموش كنيد.
5- حالا، برايش يك داستان تعريف كنيد. بهتراست كه يك داستان تخيلي باشد تا توجهاش كاملا جلب شود.
6- از نوازش كردنش، غافل نشويد و توجه داشته باشيد كه بهخاطر بدقلقي كردنش، از كوره در نرويد!
با لـوسبازي بچهها چه بايد كرد؟
تازه شاممان را در رستوران تمام كرده بوديم. در طول شام دختر 4 سالهام ستاره، تكههاي مرغش را به اين طرف و آن طرف پرتاب ميكرد، دوست نداشت كلم بروكلي بخورد و آبليموها را هم روي زير بشقابياش ميريخت.
تازه بعد از همه اين كارها از من بستني ميخواست. جواب من كاملا روشن بود: نه! با مخالفت من، ستاره نشست كف زمين و دستهايش را دور زانويش قلاب كرد و با يك چشمك به من گفت: «من ميدونم كه تو بهترين مامان دنيايي، توروخدااا.» اين حالت تركيب وحشتناكي از ناله و خواهش بود و من طبق معمول تسليم شدم. مثل خيلي از بچهها، دختر من هم ياد گرفته چطور آنچه را ميخواهد با تكرار رفتاري كه در گذشته كارساز بوده به دست آورد. او نقطه ضعف مرا به شكل ماهرانهاي با آه و ناله و يك نمايش اثرگذار نشانه ميرود. اين تنها يكي از چند روشي است كه بچهها به طور مرتب براي رسيدن به هدفشان انجام ميدهند(بسته به سن، مهارت زباني، خلق و خو و تكنيكهاي ديگر، كودك شما ميتواند هركدام از رفتارهاي كجخلقي، پرتاب كردن اشيا و مدام بحث كردن را داشته باشد.)
در اينجا تعدادي راهبرد براي شايعترين درگيريهاي رفتاري والدين با كودكان وجود دارد.
وقتي مدام «غر» ميزند
او ميتواند ساعتها حرف بزند تا شما را وادار كند به آنچه ميخواهد تن دهيد: «مامان من ميخوام اين برنامه رو ببينم»، «اگه بذاري اين كارتونو تماشا كنم يه چيزي ياد ميگيرم»، « اگه بذاري من اين برنامه رو ببينم قول ميدم اتاقمو تميز كنم.»
چه بچههايي اين كار را انجام ميدهند: اين نوع رفتار معمولا در 5 سالگي اتفاق ميافتد زماني كه كودك ميفهمد چطور از زبان و منطق براي بيان خواستههايش استفاده كند.
چه چيزي پشت اين رفتار است:
كودك شما كمكم به جاي جيغ و داد و هوار از كلمات براي قانع كردن شما استفاده ميكند. او ممكن است همچنان اينطور فكر كند كه اساسا جهان حول محور او ميچرخد اما كمكم ميبيند كه ديدگاه ديگران چيست. همينطور كه مهارت زباني كودك رشد ميكند او درمييابد از آنجا كه ممكن است نظري متفاوت داشته باشد، بنابراين بايد تلاش بيشتري در قانع كردن فرد مقابل انجام دهد.
چطور متوقفش كنيد:
همچنان كه شما نميخواهيد پيچيدگي افكاري كه پشت مهارت گفتوگوست، رد كنيد بايد هرازگاهي فاصلهاي بين اين بحثها بيندازيد. سعي كنيد از فشار مثبت استفاده كنيد. حتي اگر در برخي موارد با كودك توافق داريد بايد به ياد داشته باشيد هر چيزي را براي بحث كردن باز نگذاريد. شما خيلي راحت ميتوانيد بگوييد «نميخوام به اين بحث ادامه بدم.» از آنجا كه بچهها دوست دارند شنيده شوند بايد اين احساس را به آنها بدهيد حتي اگر كاملا موافق نباشيد. برخي اوقات تنها كمي توافق تنها چيزي است كه آنها ميخواهند. براي بچههاي 6 سال و بالاتر توضيح برخي مسائل بسيار كمككننده است. به اين ترتيب به آنها نشان ميدهيد مهم هستند. آنها روشي را كه با آنها رفتار ميكنيد دوست دارند و به دلايل شما گوش ميدهند.
وقتي كجخلق ميشود
چه بچههايي اين كار را انجام ميدهند:
تقريبا تمام بچههاي يك تا 3 ساله كجخلقيهايي مانند گريه، جيغ و غر زدن دارند. در حقيقت 60 تا 80 درصد از كودكان 2 تا 3 سال تقريبا هفتهاي يك بار كجخلق ميشوند و 20 درصد هم هر روز اين رفتار را نشان ميدهند. اين رفتار ممكن است تا 4 سالگي هم ادامه پيدا كند اما به تدريج كم شده و متوقف ميشود.
چه چيزي پشت اين رفتار است:
بچههاي كوچولو به يك دليل اساسي اين كار را انجام ميدهند؛ آنها از چيزي ناراحت هستند اما مهارت لغوي و استنتاجيشان براي بيان آنچه عامل ناراحتيشان شده هنوز رشد كافي نكرده است. خردسالان و پيشدبستانيها به درستي نميتوانند بر عواطفشان كنترل داشته باشند بنابراين براي آنها غيرممكن است كه بتوانند ناراحتيشان را به صورت فيزيكي نشان ندهند.
چطور متوقفش كنيد:
فكر نكنيد كه ميتوانيد به طور كامل اين رفتار را در كودكتان از بين ببريد زيرا بروز اين رفتار بخشي از رشد طبيعي كودك است اما اگر واقعبين هستيد و تنها ميخواهيد اين رفتار را تعديل كنيد بايد بدانيد كه هيچوقت نبايد تسليم شويد، چون تسليم شدن باعث تقويت رفتارشان ميشود.
علاوه بر اين، بدترين چيز اين است كه شما برخي اوقات، تنها برخي اوقات تسليم آنها شويد. اين به كودك شما ميآموزد كه اگر رفتارش را شدت ببخشد ميتواند در نهايت بر شما پيروز شود بنابراين دفعه بعد كه فرزندتان جيغ كشيد يا خودش را روي زمين انداخت در موضع خودتان بمانيد مثلا به او بگوييد «نه ممكنه اجازه نداشته باشي كيك بخوري» و بعد از رفتارش چشمپوشي كنيد. به ياد داشته باشيد بيشتر اين كجخلقيها در كمتر از 5 دقيقه كاهش پيدا ميكند. حواستان باشد كه تن صدايتان آرام و خنثي باشد و وقتي كه در حال توضيح دادن دلايل هستيد خودتان را ناراحت نكنيد. وقتي اين كجخلقيها شروع ميشود هر كاري را كه در حال انجامش بوديد ادامه دهيد. به اين ترتيب به تدريج كودك درمييابد كه اين كار كارساز نيست.
كار ديگري كه بايد انجام بدهيد اين است كه نسبت به موقعيتي كه باعث چنين رفتاري شده آگاه باشيد. شايد يكي از عادتهاي فرزندتان اين باشد كه هر وقت به فروشگاه اسباببازيفروشي ميرويد تا براي تولد دوستش كادو بخريد مدام بهانه ميگيرد و حتي گريه ميكند تا چيزي برايش بخريد پس يا او را با خود به خريد نبريد يا يك چيز ارزانقيمت برداريد. اگر كودك شما كمي بزرگتر باشد ميتوانيد پيشاپيش به او موقعيت را توضيح دهيد مثلا بگوييد «ميخوايم بريم براي تولد علي كادو بخريم و نميخوايم چيز ديگري بخريم. اگر تو اسباببازي ميخواي به من بگو چي ميخواي ما ميتونيم اونو تو ليست خريد تولدت بذاريم.» به اين نكته هم توجه كنيد كه اين كجخلقيها معمولا زماني كه كودك خسته يا گرسنه است، اتفاق ميافتد. وقتي بيرون ميرويد يك خوراكي با خود ببريد يا وقتي بيرون برويد كه او حسابي استراحت كرده باشد.
وقتي به همه چيز «نه» ميگويد
چه بچههايي اين كار را انجام ميدهند:
بچهها استفاده از كلمه «نه» را به طور دقيق بين 15 تا 18 ماهگي ياد ميگيرند و ممكن است اين كجخلقي را تا 3 سالگي يا بيشتر ادامه دهند.
چه چيزي پشت اين رفتار است:
بچهها دوست دارند مورد توجه باشند. اما اختياراتشان براي تحت تاثير قرار دادن شما در اين سن محدود است و گفتن «نه» يكي از راههاي اساسي براي رسيدن به قدرت است. اين وضعيت نيازي به كلمات زياد و توانايي خاصي براي دليل آوردن ندارد.
چطور متوقفش كنيد:
كليد مقابله با نه گوينده اين است كه درخواستها را طوري طبقهبندي كنيد كه كودكتان حق انتخاب داشته باشد. اگر ميخواهيد كفشهايش را بپوشانيد بگوييد «تو ميتوني كفش قهوهايات يا كفش آبيات رو بپوشي، كدومشون رو دوست داري بپوشي؟» اگر كودكتان گفت «من شيريني ميخوام» و شما نميخواستيد او قند زياد مصرف كند به جاي اينكه به او بگوييد «نه» بگوييد «شيريني براي بعد از شامه اما تو الان ميتوني كاهو يا هويج بخوري.» بگذاريد خودش خوراكياش را انتخاب كند حتي اگر حق انتخابش محدود باشد، بگذاريد احساس قدرت كند.
بايد حواستان به خودتان هم باشد كه مدام به هر چيزي «نه» نگوييد. از كلمات در موقعيتهاي مشخص و درست استفاده كنيد. وقتي به او ميگوييد «نه ما نميتونيم دستمونو روي اجاق گاز بذاريم.» كودك بهتر درمييابد كه «نه» واقعا به معني «نه» نيست و چيزي كه شما ميگوييد واقعا يك مسئله جدي است. اما اگر مدام آن را به كار ببريد او هم مدام از آن چشمپوشي ميكند.
با لجبازي كودكم چگونه برخورد كنم؟
پدر و مادر شدن به غير از احساس شادماني، دردسرهاي فراواني نيز به دنبال دارد. درست مانند اين است كه يك قرارداد بيست و چند ساله امضا كرده باشيد. آرزوهاي ضد و نقيض زيادي هستند كه در سرتاسر دوران كودكي وجود دارند و حتي به سالهاي نوجواني هم كشيده ميشوند.
والدين صبر داشته باشند ...
كودكان با ذهنيتي مختص خودشان متولد ميشوند. بعضي از كودكان نسبت به سايرين لجبازتر هستند. همه كودكان گاهي لجبازي ميكنند و اين رفتار ميتواند علل گوناگوني داشته باشد. علت لجبازي ميتواند ترسهاي غيرمنطقي يا مقاومت در برابر تغيير باشد. لجبازي كودكان گاهي موجب شرمندگي شما ميشود. در چنين مواقعي واكنش والدين خشم و عصبانيت است؛ چرا كه احساس ميكنند رفتار كودك در تقابل با قدرت و اختيار آنهاست. با اين وجود پدرها و مادرها نميدانند كه خشم آنها فقط به آتش لجبازي بيشتر كودك دامن ميزند.
در اينگونه مواقع، والدين بايد صبور باشند. در وهله اول بايد ريشه لجبازي كودك را كشف كنند. بايد آرام و خونسرد و با دانش و درك كافي فكر كنند تا اين موقعيتها را به لحظاتي مسرتبخش بدل كنند. آنها بايد بينش خود را بر اساس رفتار كودك تنظيم كرده و آرامش و خونسردي را پيشه كنند.
نكاتي كه ميتوانند كارساز باشند...
لجبازي را يك ويژگي منفي ندانيد بلكه به آن با ديد مثبت نگاه كنيد.
لجبازي كودك ميتواند نشانه اين باشد كه او به فكر خودش است و ميتواند قاطعانه افكار و عقايد خود را به زبان آورد.
اگر موضوع چندان جدي نيست، هيچ ضرري ندارد كه با كودك خود مذاكره كنيد و به توافق برسيد.
بيش از حد واكنش نشان ندهيد. ديدگاه خود را به آرامي براي كودك شرح دهيد.
گاهي اوقات بهترين روش مقابله با بيادبي كودك، اين است كه در اين باره با او گفتگو كنيد. زماني با او حرف بزنيد كه هر دو آرام شده باشيد.
مشكل را شناسايي كنيد ...
مشكل را شناسايي كنيد و به كمك خود كودك، دنبال راه حل بگرديد. به اين ترتيب او ديگر شما را دشمن خود نميداند.
اگر از كودك خواستيد كاري را انجام دهد، براي پيشگيري از مشاجره مزاحم كار او نشويد.
رفتار محترمانهاي نسبت به كودك داشته باشيد. به او احترام بگذاريد. روشهاي تربيتي ما بزرگترها، احترام ناشي از ترس كودك را به همراه دارد.
وقتي از كودك ميخواهيد كاري را انجام دهد، قاطع باشيد. شما كه نميخواهيد در حقتان لطف كند. همچنين عواقب نافرماني را به او متذكر شويد.
يكي از بهترين روشهاي احترام گذاشتن به كودك، اين است كه در روشهاي انضباطي خود مهربان و قاطع باشيد. مهرباني، نشانه احترام شما به كودك و قاطعيت، نشانه احترام شما براي كاري است كه بايد انجام شود.
از كودك درخواست منطقي كنيد ...
يادتان باشد درخواستهاي شما از كودك بايد منطقي باشند.
فراموش نكنيد وقتي كودك همكاري ميكند و رفتار خوبي از خود نشان ميدهد، او را تشويق كنيد.
كودكان لجباز احساس ميكنند، يكي بايد برنده شود و ديگري بايد ببازد. براي چنين موقعيتي، طرز فكر برنده- برنده، بهترين راهحل است. به نيازها و خواستههاي كودك پاسخ دهيد. به او بگوييد كه پدر و مادر هم ميخواهند برنده باشند و آيا راهحلي را سراغ دارد كه به نفع شما و خودش باشد؟
وقتي پدر و مادر احساس ميكنند اوضاع وخيم شده است، بايد به دنبال روشهاي درماني باشند. قرار نيست به رفتار بد كودك پاداش بدهيد بلكه بايد در رابطه خودتان با او تجديد نظر كنيد. دنيا را از دريچه چشمان كودك خود ببينيد.
علاوه بر نكات فوق، بايد يادتان باشد كه صبر بسيار مهم است. اگر صبر و تحمل خود را از دست بدهيد، نميتوانيد كودك لجباز خود را كنترل كنيد.
با به كارگيري سي شيوه ساده از هنگام بارداري تا پايان دوسالگي افزون بر رشد جسماني مناسب، زمينه هاي افزايشبهره هوشي كودكان را تقويت كنيد. از آنجا كه پايه ريزي و شكل گيري رشد جسماني و ذهني كودكان از هنگام بارداري تا پايان دو سالگي است، به كارگيري اين ۳۰ شيوه به طور هماهنگ به رشد همه جانبه و مناسب كودك كمك مي كند.
● در هنگام بارداري
۱) تيروئيدتان را آزمايش كنيد زيرا كم كاري خفيف تيروئيد در خانمهاي باردار سبب كاهش معني داري در هوش كودكان مي شود.
۲) كولين مصرف كنيد، اين ماده مغذي در گوشت، تخم مرغ و حبوبات وجود دارد.
۳) ويتامين هايي را كه پزشك در دوران بارداري براي شما تجويز مي كند مصرف كنيد.
۴) با جنين خود حرف بزنيد و او را صدا كنيد.
۵) از نوشيدن قهوه و خوردن دارو بدون تجويز پزشك اجتناب كنيد.
● در شش ماهه نخست پس از تولد به اين نكات توجه داشته باشيد
۶) فرزندتان را با شير مادر تغذيه كنيد.
۷) در صورت بروز افسردگي بعد از زايمان ، براي درمان آن اقدام كنيد.
۸) منابع غني از آهن مانند گوشت، سبزيجات، تخم مرغ و ميوه هاي تازه مصرف كنيد.
۹) در زمان شيردهي خوردن غذاهاي حاوي ويتامين۱۲ B مانند مخمر، نان، غذاهاي دريايي و تخم مرغ را فراموش نكنيد.
۱۰) براي كودكتان موسيقي به ويژه موسيقي سنتي و كلاسيك پخش كنيد.
۱۱) كودك را ماساژ دهيد ، مطالعات نشان داده اند كه ماساژ روزانه كودكان رشد مغزي آنان را به ميزان قابل توجهي افزايش مي دهد.
● از شش ماهگي تا يك سالگي كودك چه كنيم؟
۱۲) با كودكتان به طور مستقيم و چشم در چشم صحبت كنيد.
۱۳) معناي لغات را با اشاره ارتباط دهيد ؛ به طور مثال هنگامي كه نام چيزي را مي بريد به آن اشاره كنيد يا كودك را در مقابل آن نگه داريد.
۱۴) با هديه هاي مخصوص كودكان، او را تشويق كنيد.
۱۵) اجازه آزادي حركت به كودكان بدهيد، بگذاريد كه آنها كنجكاوي غريزي شان را همواره به كار برند.
۱۶) تشخيص و فرق گذاري بين اشيا را به كودكتان با پرسش و گفتن جواب درست بياموزيد.
۱۷) كودكان از آموزش اجباري خوششان نمي آيد، از آن بپرهيزيد.
۱۸) هنگامي كه فرزندتان احساس خستگي كرد، آموزش را قطع كنيد.
● دوران يك تا دو سالگي كودك
۱۹) كودكان را با غذاهاي سرشار از آهن تغذيه كنيد.
۱۰) به كودكان ميان وعده هاي سالم و مغذي بدهيد و از دادن ميان وعده هاي بي فايده مانند پفك و چيپس به كودك خودداري نماييد.
۲۱) براي كودكتان كتاب بخوانيد.
۲۲) در حضور او مطالعه كنيد.
۲۳) براي او اسباب بازي هاي كمك آموزشي تهيه كنيد.
۲۴) با كودك خود بازي كنيد. شركت در بازي هاي دسته جمعي ، مهارت هاي هوش اجتماعي كودك را افزايش مي دهد.
۲۵) مطمئن شويد كودكتان خوب استراحت كرده است، خوابيدن دستكم ده ساعت در شبانه روز براي او لازم است.
۲۶) هنگامي كه با كودكتان صحبت مي كنيد صداهاي اضافي مانند راديو و تلويزيون را خاموش كنيد و نور را در حد متوسط نگاه داريد.
۲۷) درخواست هاي تكراري كودك را اجابت كنيد. تكرار ارتباط نورون ها را در مغز تقويت مي كند بنابراين اگر براي چندمين بار از شما مي خواهد كتابي را برايش بخوانيد ، بدون اصرار و پافشاري روي خواندن يك داستان ديگر ، آن را براي او بخوانيد.
۲۸) وقتي كودك نوپاي شما به چيزي اشاره مي كند و نامش را مي پرسد در جوابش به او اطلاعات بيشتري بدهيد. به طور مثال: آن يك توپ است، يك توپ آبي با خط هاي قرمز.
۲۹) در تربيت كودك انضباط همراه با محبت فراوان داشته باشيد.
۳۰) هرگز به كودكتان نگوييد «تو چيزي نمي فهمي» زيرا اگر كودك آن را باور كند، حرف شما تحقق خواهد يافت.