البته نپنداريد كه شهيدان راه خدا مرده اند ، بلكه در حيات ابدي نزد پروردگار خويش متنعم خواهند بود .
(سوره آل عمران 169-)
خداوند متعال ميفرمايند: اي پسر آدم، سه لطف در حق تو كردم:
۱- گناهاني از تو را پوشانيدهام كه اگر بستگانت بفهمند تو را دفن نميكنند.
۲- از تو قرض خواستم براي ذخيره آخرت خود (يعني آنچه را كه ميكنيد در دنيا خدا براي شما ۷۰ يا ۷۰۰ برابر ذخيره ميكند.) ولي مضايقه كردي و ندادي.
۳- يكسوم مالت را براي بعد از مرگت در اختيار خودت گذاردم، ولي تو پيش نفرستادي و به خود ظلم كردي.
منبع:
سخنان چهارده معصوم، مرحوم آيتالله علياكبر مشكينياردبيلي
وَإِذَا مَسَّ الإِنسَانَ الضُّرُّ دَعَانَا لِجَنبِهِ أَوْ قَاعِدًا أَوْ قَآئِمًا فَلَمَّا كَشَفْنَا عَنْهُ ضُرَّهُ مَرَّ كَأَن لَّمْ يَدْعُنَا
إِلَي ضُرٍّ مَّسَّهُ كَذَلِكَ زُيِّنَ لِلْمُسْرِفِينَ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ. . يونس آيه : 12
و چون انسان را سختي و زيان رسد ما را (در همه حال) به پهلو خفته يا نشسته يا ايستاده ميخواند، و چون سختي و زيانش را از او برداريم آن چنان ميرود كه گويي ما را براي (رفع) آسيبي كه به وي رسيده نخوانده است! اين چنين براي اسرافكاران آنچه كه به جا ميآورند آراسته شده است.
تفسير مجمع البيان:
دو نكته درس آموز:
1 - آيه شريفه به مردمي كه پس از رنجها و مشكلات به آسايش ميرسند و پس از بلاها و گرفتاريها به لطف خدا امواج نسيم شادي و شادماني و بهروزي در زندگي آنان وزيدن آغاز ميكند، هشدار ميدهد كه خدا را فراموش نسازند و هماره سپاس نعمتهاي او را بگذارند و تداوم آنها را از آن ارزاني دارنده نعمتها بخواهند.
2 - و نيز مردم را به شكيبايي و پايداري در گرفتاريها و مشكلات و پيكار هدفدار وسودمند با آنها براي نجات خويش و نيايش با خدا، و مدد خواهي از آن سر چشمه قدرتها سفارش ميكند و هشدار ميدهد كه انسان براي نايل آمدن به پاداش، نبايد در گرفتاريها زاري و بيتابي كند.
تفسير الميزان:
كلمه" ضر"- به ضم ضاد- به معناي حوادث و اموري است كه به جان آدمي ضرر برساند. و معناي جمله" دَعانا لِجَنْبِهِ أَوْ قاعِداً أَوْ قائِماً" اين است كه وقتي به انسان ضرري ميرسد ما را ميخواند در حالي كه به پهلو افتاده و يا نشسته و يا ايستاده است.
و ظاهرا اين ترديد به منظور تعميم ميباشد و ميخواهد بفرمايد: چه به پهلو و چه نشسته و چه ايستاده و چه در هر حال ديگري كه فرض شود بر دعا و خواندن ما اصرار ميورزد، و در هيچ حالي ما را فراموش نميكند. ممكن هم هست هر سه كلمه" لِجَنْبِهِ أَوْ قاعِداً أَوْ قائِماً" همگي حال از كلمه" الانسان" باشد، نه حال از فاعل" دعانا"، در اين صورت عامل در اين سه حال كلمه" مس" ميباشد، و معناي جمله چنين ميشود:" وقتي كه ناملايمي به انسان برسد، او در حالي كه خوابيده يا نشسته و يا ايستاده در همان حال ما را ميخواند".
و اين معنا در بعضي از روايات بي سند وارد شده. و جمله" دَعانا لِجَنْبِهِ" مربوط به بيماري است كه قدرت برخاستن ندارد، و جمله" او قاعدا" مربوط به مريضي است كه نميتواند بايستد، و جمله" او قائما" مربوط به افراد سالم است.
و جمله" مَرَّ كَأَنْ لَمْ يَدْعُنا إِلي ضُرٍّ مَسَّهُ" كنايه است از فراموشي و غفلت از چيزي كه فراموش نميشود.
و معناي آيه اين است كه: وقتي بلاء و ناملايمي جانكاه به انسان ميرسد مدام و بدون وقفه ما را به منظور رفع آن بلاء ميخواند و برخواندن خود اصرار ميورزد، و همين كه بلاي او را برطرف ميكنيم بكلي ما را فراموش ميكند، و دلش به سوي همان كارهايي كه قبلا داشت كشيده ميشود، آري، اين چنين اعمال كه اسرافگران و مفرطان در تمتع به زخارف دنيوي دارند، در نظرشان زيبا جلوه ميكند، آن قدر زيبا كه جانب ربوبيت پروردگار را بكلي از ياد ميبرند، و به فرضي هم كه كسي آنان را ياد آوري كند اصلا از ياد خدا روي بر ميگردانند .
« أَعُوْذُ بِاللّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ »
" بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ "
يَا قَوْمِ إِنَّمَا هَذِهِ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا مَتَاعٌ وَإِنَّ الْآخِرَةَ هِيَ دَارُ الْقَرَارِ
اي قوم من اين زندگي دنيا تنها كالايي [ناچيز] است
و در حقيقت آن آخرت است كه سراي پايدار است . (آيه ۳۹ سوره غافر)
" صدق الله العلي العظيم "