جنگ نرم چيست؟ تعريف، ابعاد و ويژگي هاي آن
جنگ نرم را مي توان تغيير در ادراك گروه هاي اجتماعي در راستاي دروني هاي سياسي و ساختاري دانست. جبهه استكبار با مطلوب پنداشتن ارزش¬ها و فرهنگ غرب در پي تجويز نظام ارزشي و حكومتي خود به عنوان نسخه توسعه كشورهاي توسعه¬نيافته برآمده و در اين راه چون فرهنگ كشورهاي مزبور را مانع توسعه مي¬پندارد، به تزريق فرهنگ غرب و ايجاد لايه¬هاي اجتماعي حامي آن مبادرت ورزيده است. بدين ترتيب هدف نهايي جنگ نرم، تغيير ساختارهاي حكومتي و سياسي كشورهاي هدف است. نظريه پردازان و محققان اين فرايند را با عنوان هاي گوناگون «جنگ نرم»، «جهاني سازي فرهنگ»، «استعمار فرانو»، «استحاله و فروپاشي از درون» و... معرفي كرده اند.
امروزه، جنگ نرم، موثرترين، كارآمدترين، كم هزينه ترين، خطرناك ترين و پيچيده ترين نوع تهديد عليه ارزش ها و امنيت ملي يك كشور است. موثرتر است؛ چون مي توان با كمترين هزينه، با حذف لشكركشي و از بين بردن مقاومت هاي فيزيكي به هدف ها رسيد؛ و خطرناك تر است؛ زيرا با باورها، ارزش ها، عواطف و احساسات يك ملت، ارتباط دارد. كاربرد قدرت نرم توسط كشورها موجب مي-گردد تا نياز كم¬تري به كاربرد چهره عريان و خشن قدرت باشد و ديگر سياست چماق و هويج به تنهايي به كار نرود بلكه ملت¬هاي مقابل به عنوان سربازان جنگي دولت¬هاي مزبور عمل نمايند و از طريق جذب ملت¬ها به ارزش¬ها و فرهنگ خود، اهداف سياسي كشور مهاجم تأمين شود.
اين امر باعث مي¬شود تا تهديد نرم عليه كشورهاي هدف شكل بگيرد. در اين¬صورت فرآيند ايجاد اين تهديد، «جنگ نرم» نام مي¬گيرد.با تشديد روند جهانيشدن و رواج ارزش¬هاي غربي، اين امر سرعت بيشتري به خود گرفته است.
بنابراين، با دانستن اين نكته كه ايجاد دگرگوني در جوامع با تكيه بر تغيير ديدگاه ها و نگرش هاي حاكمان و مردم بحث اصلي جنگ نرم است؛ جنگ نرم، جنگ براي سلطه است و مدلي نوين از فعل و انفعال هاي دولت هاي سلطه گر براي سلطه، بر كشورهاي مختلف را نمايش مي دهد.با اين تعاريف از قدرت است كه قدرت نرم جايگاه ويژه اي در تئوري هاي سلطه مي يابد. قدرتي كه تمام توان و ظرفيت خود را متمركز بر قانع كردن ديگران مي سازد تا رفتار آنها را به گونه مطلوب خود، تنظيم و هدايت نمايد .