اگر خسته هستيد، بخوانيد!
شما با چند راهكار ساده اما كارآمد آشنا خواهيد شد كه با رعايت آنها ميتوانيد انرژي بيشتري داشته باشيد و كمتر خسته شويد.
بدن ما از طريق جذب انواع مواد مغذي (چربيها، پروتئينها و كربوهيدراتها يا قندها)، سوخت مورد نيازش را تأمين ميكند و اگر ما درست غذا بخوريم و بدانيم كه داريم چه ميخوريم، ميتوانيم اين سوخت را به تدريج وارد بدن كنيم تا سطح قندخون مان ظرف مدت كوتاهي بعد از غذا خوردن، دوباره پايين نيايد و مجبور نشويم غذاي ديگري بخوريم و دچار اضافه وزن شويم.
شما با چند راهكار ساده اما كارآمد آشنا خواهيد شد كه با رعايت آنها ميتوانيد سوخت كمتري را وارد بدن تان كنيد و در عوض، انرژي بيشتري داشته باشيد.
»» تعادل را در دريافت انرژي رعايت كنيد
اصلاً لازم نيست براي افزايش انرژي يا جلوگيري از اضافه شدن وزن تان، يك برنامه غذايي سخت و عجيب و غريب را ترتيب دهيد. فقط كافي است همان مواد غذايي مفيدي را كه تا حالا ميخورديد، در زماني مناسب و به اندازه مصرف كنيد.
اگر قرار است امروز در خانه بمانيد و كار زيادي هم نداريد و در نتيجه بدن تان به انرژي بالايي نياز ندارد، حجم ناهارتان را كم كنيد و به جاي شير و بيسكوييت در ميان وعده، يك يا دو وعده ميوه يا يك ليوان دوغ كم نمك بخوريد.
بدن شما ماشين نيست كه برنامهاي از پيش نوشته شده، به او بدهيد؛ پس شما ميتوانيد با توجه به نياز و فعاليت روزانهتان، حجم وعدههاي غذاييتان را نيز كم يا زياد كنيد.
»» هيچ وعدهاي را حذف نكنيد
خيليها به خصوص آنهايي كه قصد لاغر شدن دارند، به راحتي مصرف صبحانه، ناهار يا حتي ميانوعدههايشان را حذف ميكنند و نميدانند كه اين كار نه تنها آنها را لاغر نميكند، بلكه باعث افزايش وزن شان هم ميشود!
وقتي شما يك وعده غذايي يا ميان وعده را حذف ميكنيد، ميل و اشتهايتان به غذاهاي چرب و شيرين در وعده بعدي بيشتر ميشود و بدون هيچ كنترلي در وعدههاي بعدي، غذا ميخوريد. به همين دليل، متخصصان تغذيه توصيه ميكنند روزي 5 وعده غذا (اصلي و ميان وعده) بخوريد؛ حتي اگر يكي، دو تا از اين وعدهها سالاد بدون سس يا انواع ميوه يا يك ليوان شير كمچرب باشد.
»» كالري دريافتيتان را بين وعدهها تقسيم كنيد
كالري مورد نياز بدن، با توجه به سن، جنس و فعاليت روزانه بدن تعيين ميشود كه اين كالري بايد به تدريج و به صورت متناسب از صبح تا شب وارد بدن شود. اگر فرض كنيم كه نياز روزانه بدن ما 1400 كيلوكالري در روز است، بهتر است در هر يك از وعدههاي صبحانه، ناهار و شام، 400 كيلوكالري (روي هم 1200 كيلوكالري) و در ميان وعدهها هر كدام 100 كيلوكالري (روي هم 200 كيلوكالري) دريافت كنيم.
اگر اضافهوزن داريد، توقعتان را پايين بياوريد
بيشتر افرادي كه اضافه وزن دارند و تصميم ميگيرند لاغر شوند، دوست دارند كه يكشبه، ره صد ساله را بپيمايند و به همين خاطر، حجم زيادي از كالري دريافتي روزانهشان را پايين ميآورند.
كم كردن ناگهاني انرژي دريافتي روزانه، باعث خستگي، بيحوصلگي و عصبي شدن افراد ميشود. به همين خاطر، اغلب متخصصان رژيم درماني توصيه ميكنند كه بيشتر از يك درصد از وزن تان را در هفته كم نكنيد تا انرژيتان تحليل نرود و برنامه رژيم تان را نيمهكاره رها نكنيد. هميشه يادتان باشد كه بايد به اندازه نياز بدن تان انرژي دريافت كنيد تا سالم بمانيد.
»» آب پرتقال بنوشيد
نوشيدن مقادير مناسبي از آب مركبات، به خصوص آب پرتقال، باعث دريافت ميزان قابلقبولي از ويتامين C ميشود. از آنجا كه يكي از وظايف ارزشمند ويتامين C در بدن، سوزاندن چربيها و تبديل آنها به انرژي است، شما ميتوانيد با نوشيدن يك ليوان آب پرتقال به عنوان ميان وعده، هم انرژي لازم را از ميانوعدهتان كسب كنيد و هم جلوي تجمع چربيها را بگيريد. فقط حواستان باشد كه به اين آبميوه طبيعي، شكر و نمك اضافه نكنيد. توتفرنگي، كيوي و طالبي هم از ديگر منابع خوب ويتامين C هستند كه ميتوانيد آنها را جايگزين آب پرتقال كنيد.
اگر ضعف داريد آزمايش بدهيد
خيليها، به خصوص بعضي خانمها، پس از كمي كار كردن خسته ميشوند و به اصطلاح خودشان، دست و پايشان ديگر جان ندارد! آنها براي به دست آوردن دوباره انرژي، به مصرف خوراكيهاي مختلف و شيرين روي ميآورند و با اين كارشان، نه تنها انرژي از دست رفته خود را جبران نميكنند؛ بلكه روز بهروز هم چاقتر ميشوند.
كساني كه مدام خستهاند و ضعف دارند، بايد يك آزمايش خون بدهند و اگر ديدند ضعف شان به خاطر كمخوني است، به جاي پرخوري، يك رژيم متناسب با وضعيتشان بگيرند و مصرف آهن را در رژيم روزانهشان بيشتر كنند؛ مثلاً به جاي غذاهاي خيلي شيرين، گوشت قرمز، اسفناج يا عدس بخورند.
»» صبحانه مفصل بخوريد
انرژي بدن شما بعد از 7 تا 8 ساعت خواب، حسابي پايين ميآيد و تنها چاره جبران اين كاهش انرژي، خوردن يك صبحانه، آن هم از نوع مفصل است.
شما ميتوانيد با خوردن يك صبحانه درست و حسابي مثل تخممرغ آبپز با نان سبوسدار يا نان سبوسدار با عسل و كنجد و چيزهايي شبيه اينها، انرژيتان را تا پيش از وعده ناهار تأمين كنيد و با خوردن يك ميان وعده سبك مثل يك ليوان شير كمچرب، ميل و ولع خود را براي صرف ناهار بيش از اندازه، كنترل كنيد.
در ضمن، خوردن صبحانه كامل به شما اجازه نميدهد كه وسوسه خوردن انواع هلههولههاي پركالري در ميانه روز به سراغتان بيايد و به اين طريق ديگر دچار اضافه وزن هم نميشويد.
»» در انتخاب ميان وعدههايتان دقت كنيد
همانطور كه تا اينجا متوجه شديد، مصرف ميان وعده براي كنترل اشتها و جلوگيري از پرخوري در وعدههاي اصلي غذا بسيار اهميت دارد، اما مهمتر از آن، انتخاب يك خوراكي مناسب و انرژيزاست كه بتواند براي بدنمان مفيد باشد.
ما به هيچوجه مصرف خوراكيهايي مثل لبنيات پرچرب، چيپس، پفك و ساير تنقلات چرب و شور و پركالري را براي ميان وعدهها توصيه نميكنيم و در عوض به شما پيشنهاد ميكنيم كه سيب آغشته به كره بادامزميني، شير يا دوغ كمچرب، سالاد ميوه، سالاد هويج، كلم و گوجهفرنگي يا انواع مغزهاي خام را در ميانوعدههايتان امتحان كنيد. اينطوري، ميتوانيد انرژي مورد نياز روزانهتان را از يك راه درست به دست آوريد و نگران اضافه وزن هم نباشيد.
»» اگر بعد از ظهرها ورزش ميكنيد، عصرانهتان را مفصلتر بخوريد
خيليها عادت دارند كه بعد از ظهرها براي پيادهروي يا دويدن به پارك بروند، يا پس از ساعت كاريشان در يك باشگاه ورزشي ثبتنام ميكنند كه كمي در روز تحرك داشته باشند. بنابراين، امكان گرسنگي اين افراد در اواخر روز و ميلشان به شام بسيار بيشتر از سايرين است. پس ما به همه آنهايي كه اهل ورزش بعد از ظهر هستند، پيشنهاد ميكنيم كه يك عصرانه مفصل بخورند تا هم انرژي بعد از ظهر تا شب شان را به دست آورند، و هم اينكه شام را سبكتر ميل كنند و راحتتر بخوابند. اين عصرانه مفصل ميتواند انواع نانهاي سبوسدار همراه يك پياله ماست كمچرب اما چكيده، يا يك عدد سيبزميني پخته شده با كمي كره بادامزميني و نان باشد.
درمانهاي خانگي آنژين (التهاب گلو)
آنژين نوعي التهاب گلو است كه علائم مختلفي دارد. براي درمان خانگي اين بيماري بهتر است آب ليموترش، جوشاندهي آويشن، قرقره با آب نمك و غيره را امتحان كنيد.
در صورت بروز آنژين مهمترين كار تسكين درد و تقويت سيستم ايمني بدن است. براي درمان خانگي اين بيماري بهتر است آب ليموترش، جوشاندهي آويشن، قرقره با آب نمك و غيره را امتحان كنيد. اين درمانها بسيار موثر است و گلودرد شما را درمان ميكند. براي آشنايي بيشتر با درمانهاي خانگي آنژين با ما همراه باشيد.
آب ليموترش بنوشيد
آب ليموترش حاوي مواد معدني مثل منيزيم و كلسيم است و اسيدسيتريك موجود در آن خواص ضدعفوني كنندگي دارد. علاوه بر اين ليموترش سرشار از ويتامين C است كه سيستم ايمني بدن را تقويت ميكند.
روش مصرف: هر روز آب يك يا دو ليموترش تازه را بگيريد و تا بهبود بيماري ميل كنيد. اگر نميتوانيد آب ليموترش خالي را بنوشيد كمي آب داغ و يك تا دو قاشق عسل به آن اضافه كنيد.
براي پيشگيري از بيماريهاي زمستاني نيز ميتوانيد با شروع سرما هر روز مقداري آب ليموترش بنوشيد.
توجه داشته باشيد اگر بعد از 48 ساعت هيچ تغييري در وضعيت بيماريتان حاصل نشد به پزشك مراجعه كنيد.
جوشاندهي آويشن ميل كنيد
آويشن حاوي ميزان قابل توجهي «تيمول» است. اين ماده ضدعفوني كننده و ضدباكتري بسيار موثري است. از آويشن به ويژه براي درمان التهاب و عفونتهاي مجاري تنفسي و همچنين براي تقويت سيستم ايمني بدن استفاده ميشود.
روش مصرف: يك تا دو گرم آويشن خشك را با يك فنجان آب جوش به مدت 10 دقيقه دم كنيد. به مدت 5 روز و هر روز سه تا چهار فنجان از اين جوشانده ميل كنيد.
ميتوانيد يك تا دو قاشق چايخوري عسل نيز به آن اضافه كنيد. آويشن براي درمان گلودرد بسيار موثر است زيرا خلطها را از بين ميبرد و از تكثير باكتريها پيشگيري ميكند.
با رسيدن فصل سرما براي پيشگيري از بيماريهاي زمستاني ميتوانيد هر شب يك فنجان جوشاندهي آويشن بنوشيد. توجه داشته باشيد اگر بعد از 48 ساعت بهبودي در بيماريتان حاصل نشد حتماً به پزشك مراجعه كنيد.
ليموترش سرشار از ويتامين C است كه سيستم ايمني بدن را تقويت ميكند.
با آب نمك قرقره كنيد
نتايج يك پژوهش آمريكايي كه در سال 2005 انجام گرفته نشان ميدهد كه قرقره كردن با آب نمك ولرم احتمال ابتلا به عفونتهاي تنفسي را در زمستان به ميزان 40 درصد كاهش ميدهد و همچنين در صورت نياز نيز آب نمك ميتواند باعث درمان اين عفونتها شود.
ميپرسيد چرا؟ به خاطر اينكه وجود ويروس باعث احتباس آب در گلو ميشود و اين مسئله باعث ميشود گلو متورم شده و زماني كه ميخواهيد بزاقتان را قورت دهيد دردهاي شديدي احساس ميكنيد. نمك التهاب مخاط را از بين ميبرد و همين امر باعث ميشود خون راحتتر جريان داشته باشد و پادتنها تحريك شوند.
روش استفاده: نصف يك قاشق چايخوري نمك را در نصف فنجان آب ولرم حل كرده و قرقره كنيد. هر روز سه مرتبه بعد از هر غذا اين كار را تكرار كنيد. ميتوانيد به آب نمكتان آب ليموترش نيز اضافه كنيد. بعد از 48 ساعت اگر گلودردتان بهتر نشد به پزشك مراجعه كنيد.
از عصاره هاي گياهي استفاده كنيد
در يك ليوان آب داغ يك قطره عصارهي گياهي آويشن و دو قطره عصارهي گياهي اسطوخودوس بچكانيد.
يك نوك انگشت نمك نيز به آن اضافه كنيد. با اين محلول قرقره كنيد.
به مدت دو تا سه روز و هر روز اين كار را 4 تا 6 مرتبه تكرار كنيد.
توجه داشته باشيد كه استفاده از عصارهها و روغنهاي گياهي براي زنان باردار و كودكان زير 6 سال مورد منع استفاده دارد.
توصيه ميكنيم اگر بعد از 48 ساعت بهبودي در وضعيت بيماريتان حاصل نشد به پزشك مراجعه كنيد.
علائم و نوع آنژين
علائم آنژين: گلو درد شديد زمان قورت دادن بزاق يا غذا، تب شديد 39-40 درجه، قرمز شدن گلو، سرفه، آب ريزش بيني، در برخي موارد غدهها و جوشهاي سفيد رنگ در انتهاي گلو از علائم آنژين محسوب ميشوند.
از آويشن به ويژه براي درمان التهاب و عفونتهاي مجاري تنفسي و همچنين براي تقويت سيستم ايمني بدن استفاده ميشود.
آنژين ويروسي يا باكتريايي: 80 تا 90 درصد آنژينها دليل ويروسي دارند. اما چنانچه غدهها و جوشهاي سفيد رنگ در انتهاي گلو وجود داشته باشد و فرد استفراغ كند احتمالاً دارد آنژين باكتريايي باشد و شما بايد هر چه سريعتر به پزشك مراجعه كنيد. مصرف آنتيبيوتيك براي پيشگيري از حادتر شدن مشكل ضروري است. توجه داشته باشيد اگر تب و درد بعد از دو روز از بين نرفت حتماً به پزشك مراجعه كنيد.
كمردرد تجربه اي دردناك است و ممكن است حتي چند روز شما را خانه نشين كند. آنهايي كه نوع شديدتر آن را تجربه كرده اند، نگران آن هستند كه مبادا مجبور شوند براي درمان به جراحي متوسل شوند.
روش هاي موثري در طب مكمل وجود دارد كه مي تواند جايگزين دارو و حتي در برخي موارد جراحي براي درمان كمردرد شود.
طب سوزني يكي از شناخته شده ترين روش هاي موثر در كاهش درد و درمان انواع دردهاي ستون فقرات از جمله كمردرد است.
طب سوزني مي تواند با شل كردن عضلات اطراف ستون فقرات، بهبود جريان خون ناحيه، آزاد شدن مواد ضد درد از جمله اندروفين از پايانه هاي عصبي باعث كاهش يا از بين رفتن انواع كمردرد شود.
ماساژ درماني نيز از ديگر روش هاي موثر در بهبود كمردرد است. البته بايد توجه داشت اين كار از سوي فردي متخصص، ورزيده و آشنا به علوم پزشكي انجام شود كه قادر به تشخيص صحيح و بررسي عكس يا سي تي اسكن بيمار باشد.
در برخي موارد فتق شديد، ديسك يا تنگي كانال نخاع، ماساژ مي تواند خطرناك يا عارضه دار باشد و نبايد انجام شود. بنابراين بررسي گرافي ( عكس ) يا ام. آر. آي بيمار قبل از انجام ماساژ ضروري است.
انجام همزمان طب سوزني و ماساژ در مواردي مي تواند به تسريع روند درمان كمك كند.
بادكش گذاري ( Cupping ) كه شامل گذاشتن بادكش در برخي نقاط بدن، طب سوزني روي كمر يا اندام تحتاني است نيز از ديگر روش هاي كمكي محسوب مي شود.
گرم نگه داشتن موضع، استفاده از كيسه آب گرم و قراردادن جريان آب گرم روي كمر روزانه براي حدود ۱۵ ۱۰ دقيقه نيز مي تواند كمك كننده باشد.
استفاده از چسب هاي مخصوص حاوي مواد گياهي ضد درد از جمله منتول در موضع درد نيز مي تواند به شل شدن عضلات و كاهش درد بينجامد.
تغيير شيوه زندگي نيز از نكات بسيار مهم ديگر است.
استفاده از توالت فرنگي، پرهيز از دوزانو نشستن يا ايستادن به مدت طولاني، استفاده از كفش مناسب، استفاده از تشك طبي، پرهيز از بلند كردن اجسام و استراحت كافي، از جمله اين نكات است.
منبع:jamejamonline.ir
راه رهايي از سرفه چيست؟
به گزار آريا تاك و به نقل از پي سي پارسي:داروهاي ضد سرفه هم فقط به طور موقتي علائم آن را كاهش مي دهند و خيلي كم روي عفونت، سوزش و توليد خلط در مجاري تنفسي كه باعث ايجاد سرفه مي شوند، تاثير مي گذارند.
۱- آب و مايعات فراواني بنوشيد.
اين كار باعث نرم شدن خلط در قفسه سينه شما مي شود. اگر سرفه شما در اثر ابتلاي به سرماخوردگي يا آنفلوآنزا، به وجود آمده باشد، مصرف زياد آب و مايعات بهترين راه براي كاهش طول مدت آن است. حداقل روزانه ۸ ليوان آب بنوشيد. مي توانيد كمي آب ليمو ترش نيز به آن اضافه كنيد.
۲- هواي محيط زندگي خود را مرطوب نگه داريد.
هواي خشك باعث خارش گلو و ايجاد سرفه خشك مي شود، لذا بوسيله يك دستگاه بخور هواي خانه را مرطوب نگه داريد. هواي گرم و مرطوب، خلط را نرم كرده و راه هاي تنفسي را باز مي كند. اگر كمي هم قطره اكاليپتوس به آب دستگاه اضافه كنيد، خلط ها را سريع تر از بين مي برد، زيرا ريه ها را تحريك كرده و راه هاي بيني را پاك مي كند.
اگر دستگاه بخور نداريد، روي سرتان يك حوله بيندازيد و صورت خود را بر روي يك بخارهاي يك ظرف آب جوش بگيريد. چند دقيقه به آرامي زير حوله نفس بكشيد (در اصطلاح بخور دهيد) . چند بار در روز اين كار را تكرار كنيد.
۳- عسل بخوريد.
در يك بررسي روي كودكان ۲ سال به بالا كه مبتلا به عفونت دستگاه تنفسي فوقاني بودند، محققان قبل از خواب شبانه ۲ قاشق مرباخوري عسل به كودكان دادند. سپس دريافتند كه عسل به اندازه داروهاي ضد سرفه در كاهش سرفه هاي شبانه (در خواب) و بهبود كيفيت خواب كودكان موثر بوده است.
بهترين راه براي بهبود گلودرد و سرفه هاي آزاردهنده اين است كه عسل را در چاي كمرنگ يا آب گرم حل كنيد و بنوشيد.
اما به ياد داشته باشيد كه هرگز به كودكان زير يك سال ، عسل ندهيد، زيرا باعث بروز مسموميت بوتوليسم خطرناك در آنها مي شود.
۴- از مواد محرك موجود در هوا دوري كنيد.
مواد شيميايي موجود در تميز كننده ها و ضد عفوني كننده هاي خانگي و نيز در خوشبو كننده هاي هوا مي توانند مخاط گلو را اذيت كنند، سرفه را بدتر كنند و باعث سوزش چشم ها، گلو و دهان شوند. اگر مي خواهيد سرفه هايتان بهبود يابد، نبايد از مواد شيميايي پاك كننده با بوي تند و زننده استفاده كنيد.
نكته: سيگار نكشيد و در جاهايي هم كه دود سيگار وجود دارد، توقف نكنيد (يعني حتي در معرض دود سيگار افراد ديگر هم قرار نگيريد).
آلودگي هوا و رژيم غذايي مناسب براي اين روزها
اگر چند سال پيش مي شنيديم كه هواي تهران در وضعيت هشدار قرار دارد، حسابي مي ترسيديم و جا مي خورديم و شايد حتي از ترس خفه شدن (!) از خانه بيرون نمي آمديم و ..
حالا مدت هاست كه ديگر آلودگي هواي تهران، حتي در حد هشدارش هم كسي را متعجب نمي كند و اين توصيه ها كه «گروه هاي آسيب پذير مانند بيماران قلبي، بيماران آسمي، سالمندان، بچه ها و ... از منزل خارج نشوند» يا «سعي كنيد سفرهاي درون شهري را به حداقل برسانيد و بيشتر از وسايل نقليه عمومي استفاده كنيد» و ... آنقدر تكراري است كه شايد ديگر رغبتي براي شنيدنش نباشد!
البته شايد بهتر باشد چند روزي را در تقويم به عنوان روزهاي آلودگي هوا ثبت و از پيش برايش برنامه ريزي كرد! به هر حال بحث آلودگي هوا تا زماني كه به صورت اساسي حل نشود، همچنان ادامه خواهد داشت؛ هر سال شادي زمستاني مان سياه مي شود و حتي يك تعطيلي ۳،۲ روزه هم نمي تواند از شدت سردرد و تهوع و تنگي نفس مان كم كند.
● حتي اگر سيگار نمي كشيد ...
هر فرد روزانه نزديك به ۲۲ هزار بار تنفس مي كند و تقريبا به ۱۵ كيلوگرم هوا در روز نياز دارد؛ معمولا انسان مي تواند به مدت ۵ هفته بدون غذا و ۵ روز بدون آب زنده بماند، اما بدون هوا حتي ۵ دقيقه هم نمي تواند زنده بماند. آمارهاي مرگ ومير در سال ۸۹ نشان مي دهد سالانه بيش از ۴ هزار و ۲۸ نفر بر اثر بيماري هاي تنفسي در تهران جان خود را از دست مي دهند. سال گذشته اين رقم افزايش يافت و به ۴ هزار و ۱۸۱ نفر رسيد و در ۶ ماه نخست امسال باز هم افزايش يافته و به ۲ هزار و ۹۹ نفر رسيده است.
البته آلودگي هوا فقط مختص شهر تهران نيست و همه ساكنان شهرهاي بزرگ و البته شهرهاي صنعتي كشورمان به نوعي دچار مسموميت شده و قرباني آلودگي هوا مي شوند. منوكسيد كربن، اكسيد نيتروژن، اكسيد سولفور، ذرات معلق در هوا و هيدروكربن ها از جمله همين مواد آلوده كننده است كه بدن انسان را در برابر عفونت هاي بيماري زا حساس تر كرده، مشكلات تنفسي، تحريك چشم و ناراحتي هاي قوه بويايي را افزايش مي دهد كه همه اين عوارض به شكل پررنگ تري در كودكان بروز مي كند. البته براي حفظ سلامت بدن مي توان نكاتي را در نظر گرفته و با رعايت شان از بروز شرايط اضطراري پيشگيري كنيم.
● بهترين و بدترين غذاها
در هواي آلوده بايد برخي مواد غذايي را مصرف كرد كه خاصيت خنثي كنندگي مواد سمي موجود در هوا را داشته باشند.
مصرف غذاهايي كه حاوي آنتي اكسيدان هاي سلنيوم و بتاكاروتن هستند هم توصيه مي شود؛ هنگام آلودگي هواي استنشاقي، مقدار زيادي راديكال آزاد در بدن توليد مي شود كه سبب كاهش توان فرد در انجام كارهاي روزمره زندگي شده و حتي در دراز مدت مي تواند بيماري هاي مزمن مانند بيماري قلبي عروقي و انواع سرطان را ايجاد كند. براي به حداقل رساندن عواقب ناشي از تجمع راديكال هاي آزاد در بدن مصرف آنتي اكسيدان ها را در رژيم غذايي افزايش دهيد. سبزيجات و ميوه هايي مثل طالبي، انبه، كدو تنبل، فلفل،اسفناج، كلم و زردآلو بتاكاروتن دارند. سلنيوم را هم مي توانيد در غذاهاي دريايي، مرغ، نان، آجيل و غلات سبوس دار پيدا كنيد.
E + C + D= ضد آلودگي
چه در خانه هستيد، چه در محل كار و چه پشت فرمان، از مواد غذايي مثل: كرفس، اسفناج، گوجه فرنگي، ليمو شيرين، نارنگي، پرتقال و برگه سبز كاهو استفاده كنيد كه غني از ويتامين C هستند. البته مصرف جوانه گندم، روغن هاي گياهي، گردو، بادام، زيتون، جگر و سبزيجات داراي برگ سبز كه منابع ويتامين E هستند را هم فراموش نكنيد. به خصوص اگر شغل تان طوري است كه بايد بيشتر در هواي آزاد باشيد؛ اين ويتامين مي تواند مسموميت ناشي از آلودگي هوا را خنثي كند.منابع مناسب ويتامين D هم شير، كره و زرده تخم مرغ هستند كه بايد در برنامه غذايي روزانه تان باشند.
پكتين بخوريد!
مواد غذايي كه سرشار از پكتين هستند، سرب موجود در هوا را مي گيرند و مانع از نفوذ سرب به سلول هاي بدن مي شوند؛ مصرف روزانه يك عدد سيب مي تواند عوارض ناشي از آلودگي هوا را كاهش داده و ميوه هايي مانند پرتقال و توت فرنگي نيز سرشار از پكتين بوده و براي كاهش عوارض آلودگي هوا مفيد هستند.
لبنيات كم چرب ميل كنيد
در هواي آلوده بايد بيشتر از هميشه شير، ماست و دوغ بنوشيد، زيرا فسفر، منيزيم و كلسيمي كه در لبنيات يافت مي شود، همگي خنثي كننده سموم هستند و براي كاهش صدمات دستگاه تنفسي و التهاب دستگاه گوارش ناشي از آلودگي هوا، بايد مصرف شير و لبنيات بيش از پيش شود.
مصرف شير و فراورده هاي آن باعث نرم شدن مخاط تنفسي فوقاني، مري و معده مي شود و به دليل وجود تركيبات مناسب براي رشد و نمو باكتري هاي مفيد كه عمل دفع ادرار و مدفوع و مواد آلاينده را تنظيم مي كنند، التهابات و بيماري هاي دستگاه گوارش را كاهش مي دهد.
كمبود كلسيم = جذب سرب بيشتر!
افرادي كه كمبود كلسيم دارند، بيشتر در معرض خطر آلودگي با سرب قرار مي گيرند. چون گيرنده هاي فلزات ۲ ظرفيتي در بدن انسان به صورت رقابتي عمل مي كنند و در صورتي كه اين گيرنده ها، قبلا با فلزات مورد نياز بدن مانند آهن و كلسيم اشباع شده باشند، بدن كمتر در معرض آلودگي با سرب قرار مي گيرد براي جلوگيري از آلودگي زياد با سرب بهتر است لبنيات بيشتري مصرف كنيد كه منبع غني كلسيم هستند.
چرب و چيلي ها ممنوع!
در روزهايي كه آلودگي هوا بسيار زياد است، از غذاهاي چرب به خصوص چربي هاي جامد حيواني و گياهي استفاده نكنيد كه مصرف چنين غذاهايي فقط باعث تشديد كاهش توان بدني و ذهني شما در طول روز خواهد شد. پس استفاده از تنقلات كم ارزش مثل چيپس، پفك و نوشابه هاي گازدار را بي خيال شويد كه باعث اختلال جذب عناصر مفيد در بدن مي شود و مي تواند اثرات منفي آلودگي هوا را تشديد كند. مصرف موادي مثل سوسيس و كالباس هم به دليل داشتن مواد شيميايي و نگهدارنده، علاوه بر اين كه به خودي خود مضر و سرطان زاست، براي ساكنان شهرهايي كه هواي ناسالم دارد، به هيچ وجه توصيه نمي شود.
سير و پياز بخوريد
سير، پياز و تره فرنگي، هر قدر هم كه بوي آزاردهنده اي داشته باشند اما حاوي مقدار زيادي گوگرد هستند كه مي توانند از مخاط دستگاه تنفسي محافظت كنند.
نوشيدن آب زياد فراموش نشود
نوشيدن زياد آب به كليه ها كمك مي كند تا املاح اضافي از بدن خارج شود و ذرات آلودگي مدت كمتري در بدن باقي بماند.
خريد از وانتي ممنوع!
در روزهاي آلودگي هوا نبايد از وانتي هايي كه ميوه و سبزيجات تازه را در كنار خيابان ها مي فروشند يا مغازه هايي كه سبزيجات خود را بيرون از مغازه و در مسير عبور خودروها مي گذارند، ميوه و سبزي بخريد.
منبع:yjc.ir
1 نفر از هر ۱۰ بيمار كه در انگلستان به پزشك مراجعه ميكنند، دچار مشكلات گوارشي است و شايعترين مشكل گوارشي، درد و نفخ شكم ميباشد. بسياري از بيماران بعد از اينكه پزشك بيماري آنها را تحريك روده تشخيص داد، به منزل بازميگردند؛ بدون اينكه علت آن را جويا شوند. در اين مقاله به بررسي اين موضوع خواهيم پرداخت. زماني كه احساس كنيد شكم شما كاملاً سفت و پر شده است، مبتلا به نفخ شدهايد كه معمولاً با گاز رودهاي و آروغ زدن همراه است. اين گاز توسط باكتريهاي موجود در دستگاه گوارش توليد ميشود.
باكتريها، گاز را از طريق مواد غذايي كه خورده شده، اما به درستي و به طور كامل هضم و جذب نشده است، توليد ميكنند. به هر حال، اين مسأله اصلاً شوخي نيست و اگر آن را درمان نكنيد، ميتواند موجب مشكلات جدي شود. نفخ معده را به عنوان يك نشانه در نظر بگيريد و آن را يك سيگنال هشداردهنده فرض كنيد كه نشان ميدهد، همه چيز در بدن شما خوب عمل نميكند و لازم است براي رفع آن كاري انجام دهيد. نفخ معده به عدم تعادل گوارش و مشكلات دستگاه گوارش مربوط ميشود. از علل نفخ و مشكلات گوارشي ميتوان به اسيد كم معده و ترشح كم آنزيمهاي معده، استرس، عدم تحمل غذا، تحرك كم روده و … اشاره كرد. دلايل ديگري نيز وجود كه پزشك با اطلاع از تاريخچه پزشكي و رژيم غذايي بيمار ميتواند به آنها پي ببرد و مشكل را برطرف كند.
ترشح كم اسيد معده
ترشح كم اسيدمعده را به راحتي ميتوان تشخيص داد، زيرا نشانههاي بارزي مثل آروغ زدن هنگام غذا خوردن و احساس سيري بيش از حد بعد از خوردن مقدار بسيار كمي غذا دارد. مقدار اسيد معده از اهميت بسياري برخوردار است؛ زيرا معمولاً به هضم انواع غذا (بهخصوص هضم پروتئين) كمك ميكند و موجب آزاد شدن آنزيمهاي ضروري گوارشي در معده ميشود كه اين آنزيم ها معده را تحريك و هضم غذا را آسانتر ميكنند. بنابراين اگر مقدار اسيد كم باشد، معده براي هضم غذاهايي مثل تخممرغ و گوشت با مشكل مواجه شده و به جاي اينكه كل غذا هضم شود و مسير خود را به سمت پائين و روده ادامه دهد، تنها بخشي از مولكول پروتئين شكسته و هضم ميشود و دستگاه گوارش را تحريك و دچار التهاب كرده در نتيجه درد و نفخ ايجاد ميكند.
بهبود اسيد معده
در زمان غذا خوردن كاملاً راحت باشيد و از ميز كار خود فاصله بگيريد. وقتي در حال راه رفتن و حركت هستيد از خوردن غذا خودداري كنيد. قبل از غذا خوردن، ۵ الي ۱۰ دقيقه استراحت كنيد. قبل از اينكه غذا بخوريد، آن را بو كنيد و به طور كامل بجويد و از تندتند غذا خوردن بپرهيزيد. غذاهايي را كه موجب نفخ معده ميشوند، كمتر مصرف كنيد.
ترشح كم آنزيمهاي گوارشي
آنزيمهاي گوارشي به وسيله سلولهاي موجود در معده و روده كوچك و لوزالمعده توليد ميشوند. اين آنزيمها روي تمام گروههاي غذائي تأثير ميگــذارنـد. (مــثل پــروتئين، چــربي و كربوهيدراتها). عواملي همچون استرس، التهاب روده ناشي از عفونت يا عدم تحمل مواد غذائي، ترشح آنزيمهاي گوارشي را كاهش ميدهد كه در نتيجه ترشح اسيد معده نيز كاهش يافته و ذرات هضمنشده كربوهيدراتها، چربي و پروتئين وارد قسمت پائين معده و بنابراين باعث سوزش و تخمير و درد و نفخ ميشوند.
بهبود آنزيمهاي گوارشي
رعايت نكاتي كه در مورد بهبود اسيدمعده ذكر شد، به بهبود آنزيمهاي گوارشي نيز كمك ميكند. علاوه بر آن: از خوردن مواد غذايي خام به مدت يك الي دو ماه خودداري كرده و به جاي آن سوپ و سالاد را جايگزين كنيد تا معده و دستگاه گوارش شما مدتي استراحت كند و دوباره ترشح آنزيمهاي گوارشي افزايش يابد. در حين خوردن غذا مكمل آنزيم گوارشي مصرف كنيد، تا هضم غذا افزايش و نفخ معده و درد كاهش يابد.
عدم تحمل غذا
عدم تحمل غذا كاملاً متفاوت از حساسيت غذايي است. در حساسيت غذايي، تقريباً بلافاصله پس از خوردن هر مقدار غذاي حساسيتزا، بدن حساسيت نشان ميدهد و علائم آن به صورتهاي مختلف بروز ميكند كه گاه بسيار شديد هستند؛ ولي در عدم تحمل غذا، بدن بسيار زيركانه پاسخ ميدهد و اين نشانهها ممكن است ۴۸ ساعت بعد آشكار ميشوند. عدم تحمل غذا معمولاً زماني رخ ميدهد كه شما غذايي را كه بسيار دوست داريد، به صورت روزانه و مكرر و منظم مصرف كنيد. با خوردن غذاي مشابه در هر روز، اسيدمعده و آنزيمهاي گوارشي كاهش يافته و به سادگي دستگاه گوارش دچار اختلال و استرس ميشود.
مثلاً انگليسيها بيشتر گندم، تخممرغ، كنجد، سويا، شكلات، بادام زميني و لبنيات مصرف ميكنند و به همين دليل بدن آنها اغلب به اين مواد واكنش نشان داده و آنها را تحمل نميكند. نشانه هاي ظاهري عدم تحمل غذا عبارتند از: آبريزش بيني، سردرد، كاهش انرژي بدن، حلقه تيره زيرچشم، بداخلاقي، نفخ، اسهال و يا يبوست. عدم تحمل غذا در طولاني مدت موجب التهاب روده ميشود. در اين وضعيت سوراخ كوچكي در امتداد مجراي روده ايجاد شده و ذرات غذاي هضم نشده و مواد سمي از روده وارد جريان خون ميگردد و مسموميت شديدي ايجاد ميكند، در نتيجه سيستم ايمني ضعيف و بدن خسته ميشود و نسبت به مواد غذايي ديگر نيز همان واكنش عدم تحمل را از خود نشان ميدهد.
پيشگيري از عدم تحمل مواد غذايي
رژيم غذايي خود را به مدت دو هفته يادداشت كنيد تا متوجه شويد از مواد غذايي كه بدن نسبت به تحمل آنها حساستر است، به طور متوسط چقدر استفاده ميكنيد. اين مواد شامل، گندم، تخممرغ، كنجد، سويا، شكلات، بادام زميني، لبنيات، صدف، مخمر و گلوتن هستند. مواد غذايي را كه بارها و بارها مصرف كردهايد، دستكم به مدت ۳-۴ هفته از رژيم غذايي خود حذف كنيد تا تأثير شگرف آن را ببينيد. رژيم غذايي خود را متنوع و از خوردن مكرر غذاهاي ثابت در روزهاي متفاوت خودداري كنيد. مصرف مكمل و غذاهاي گياهي و سبزيجات، التهاب ديواره روده را كاهش ميدهد.
ديسبيوزيس باكتريايي
ديسبيوزيس به معني به هم خوردن توازن باكتريهاي معده است. روده بزرگ شما ميزبان هزاران ميكروارگانيسم ميباشد كه بعضي از آنها مفيدند و در واقع به حفظ سلولهاي روده كمك و آنها را از ابتلا به بيماري و پوسيدگي محافظت ميكنند؛ اما برخي ديگر بالقوه مضر هستند؛ مانند مخمرها، انگلها و برخي از باكتريها كه به سلولهاي روده (ميزبان) آسيب رسانده و موجب مسموميت روده ميشوند. روده سالم، رودهاي است كه بتواند ميان اين باكتريها توازن ايجاد كند. اگر تعداد باكتريهاي بد روده افزايش يابد، به احتمال زياد دچار مشكل نفخ خواهيد شد.
براي افزايش باكتريهاي خوب در روده
خوردن ماست، سه تا چهار بار در هفته كاهش مصرف غذاهاي غني از قندكه موجب رشد بيش از حد باكتري بد و انگل و مخمر در روده ميشود. نوشيدن آب فيلتر شده و پاك در سفر مصرف روزانه مكملهايي كه دستكم حاوي ۴ ميليارد اسيدوفيلوس در هر كپسول هستند (حتماً بايد در يخچال نگهداري شوند).
تحرك كم روده
حركت كم و ضعيف روده، در واقع يعني يك روده راكد كه به سرعت مقدار پروبيوتيكها در آن كاهش مييابد و مقادير زيادي مواد سمي توليد ميشود؛ در نتيجه اشكالات زيادي در هضم مواد غذايي به وجود ميآيد كه در طولاني مدت به سلولهاي روده بزرگ آسيب ميرساند و حتي خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ افزايش مييابد. تحرك كم روده موجب نفخ، درد و يبوست ميشود و با ايجاد جوش روي پوست و سردردهاي مكرر و خستگي همراه است. اين مشكل ميتواند ناشي از عملكرد ضعيف عضلات روده يا عدم تعادل بين كلسيم و منيزيم و يا رژيم غذايي بدون فيبر و به طور كلي كاهش و كمبود آب بدن باشد كه به راحتي با رعايت نكات زير ميتوان آن را بهبود بخشيد: بيش از ۲ ليتر آب در روز بنوشيد. نوشيدن زياد آب، روده را هيدراته كرده، حجم مدفوع را افزايش ميدهد و آن را نرم ميكند. با گنجاندن مواد غذايي حاوي فيبر محلول مثل ميوهها، سبزيجات، عدس، لوبيا، جو و برنج قهوهاي، حركت روده را افزايش دهيد. غذاهاي غني از منيزيم مصرف كنيد تا عملكرد عضلات روده بهبود يابد، سبزيجات سبز برگي شكل، آجيل، تخمه آفتابگردان و دانهها منبع عالي از منيزيم هستند و ميتوانيد به راحتي آنها را در محل كارتان به جاي تنقلات بيخاصيت و مصنوعي مصرف كنيد.
بهبود هضم مواد غذايي
ايجاد تغييرات چشمگير در رژيم غذايي معمولاً كمي دشوار است و نميتوان آن را به مدت قابل توجهي حفظ و رعايت كرد؛ اما با رعايت نكات بسيار ريز و ساده ميتوان فرايند هضم را بهبود بخشيد:
۱) روزانه يك قاشق غذاخوري كلم ترش به سالاد خود بيفزاييد؛ زيرا مملو از باكتريهاي خوب (پروبيوتيك) است.
2)در غذاهاي خود از زنجفيل، نعناع و رازيانه استفاده كنيد؛ زيرا گاز معده را كاهش ميدهند. ميتوانيد آنها را در سبزي خوردن استفاده كنيد و يا از دمكرده آنها يك چاي خوب و گرم تهيه كرده و بنوشيد.
۳)خوردن ميوه در زمان نامناسب موجب نفخ معده ميشود؛ به خصوص بعد از غذا. بهترين زمان خوردن ميوه، نيم ساعت قبل از غذاي اصلي و يا دستكم دو ساعت بعد از آن است.
۴)نوشيدن نوشابههاي مصنوعي كه اغلب حاوي قند بالايي هستند، موجب نفخ ميشوند، بهتر است آب را جايگزين آنها كنيد.
۵) گياه تازه پاپايا و آناناس حاوي بروملين و منبع خوبي از آنزيمهاي گوارشي مفيد و همچنين سرشار از ويتامين و مواد معدني هستند. آنها را در رژيم غذايي روزانه خود بگنجانيد.
حجاج بهداشت را جدي بگيرند ...!
با فرا رسيدن آغاز ايام سفر زائران به سرزمين وحي، توصيه هايي بهداشتي ضروري به نظر مي رسد كه رعايت آنها هم براي حفظ سلامتي خود زوار و نيز براي جلوگيري از انتقال بيماري هاي احتمالي به هموطنان لازم است.
زائران گرامي توجه داشته باشند، انجام مناسك صحيح، دعا، عبادت، نماز و كسب فيض از محيطهايي كه درهاي رحمت خداوند در آن بيش از هر مكان ديگري به سوي بندگانش گشوده است ملزوماتي ميخواهد كه اولين آن بعد از توفيقي كه خداوند سبحان نصيب ما ميكند، سلامت جسم و روان است.
*دستانتان را به طور مرتب بشوييد و از تماس آن با چشم ها، بيني و دهان خوداري كنيد.
*دست هاي آلوده و ناخن هاي بلند منبع انتشار آلودگي و باعث ابتلا به انواع بيماريهاي واگيردار است.
*با استحمام و شستن و تعويض لباس، از اذيت شدن هم كاروانيهاي خود جلوگيري كنيم.
*مسواك زدن مرتب و حفظ بهداشت دهان و دندان سفر راحت تري را به ارمغان مي آورد.
*عدم رعايت رژيم بخصوص در بيماران ديابتي، قلبي و كليوي موجب بستري شدن و هدر رفتن بخشي از اين سفر معنوي خواهد گرديد.
*خوردن غذاهاي مانده موجب بيماريهاي گوارشي مانند اسهال و استفراغ و از دست رفتن فرصتهاي زيارتي مي شود.
*مصرف به اندازه و پرهيز از پرخوري سلامت شما را در طول سفر تضمين مي نمايد.
*مصرف نوشابه هاي گازدار باعث بروز انواع مشكلات مانند يبوست، افزايش قندخون و... مي شود.
*عمل به توصيه هاي افراد غير پزشك در مورد تغيير مصرف داروي ضد بارداري بانوان را دچار عوارضي جدي خواهد كرد.
*اگر مراعات حال هم اتاقيهاي خود را نكنيم در طول سفر تنها خواهيم ماند.
*در استفاه از كولر و ديگر وسايل بايد وضعيت ديگران را در نظر بگيريم.
*استعمال سيگار در حرمهاي مطهر ممنوع مي باشد.
*اگر در عبور و مرور خود احتياط نكنيم دچار حوادث رانندگي سختي خواهيم شد.
*مراعات حال ديگر زائران بخصوص سالخوردگان در ايستگاههاي اتوبوس وظيفه اخلاقي ماست.
*با بدن گرم و عرق كرده در برابر باد پنكه و كولر قرار نگيريد.
*غرغره و استنشاق مرتب آب نمك تاثير بسيار خوبي در بهبودي مشكلات تنفسي دارد.
*استفاده نادرست از توالت فرنگي و پوشيدن دمپايي ابري و نامناسب در سرويس هاي بهداشتي موجب زمين خوردن و آسيب هاي جدي مي شود.
*خروج از محل كاروان در ساعت هاي گرم روز موجب گرمازدگي و عواقب وخيمي خواهد شد.
*حتما در زمان خروج از كاروان بطري آب سالم براي نوشيدن به همراه داشته باشيد.
*افراد مسن در صورت عدم رعايت توصيه هاي پزشكي، در طول سفر حج دچار فراموشي و مجبور به بازگشت به ايران خواهند شد.
*چشم عضو حساسي است، در طول سفر مراقب آن باشيد و دست هاي آلوده خود را به آن نزديك نكنيد.
*با مراقبت هاي لازم از عرق سوز شدن بدن خود جلوگيري كنيد.
*يبوست با مصرف صحيح غذا، سبزيجات و ميوه قابل پيشگيري است.
*مسموميت غذايي به راحتي قابل پيشگيري و به سختي قابل تحمل است.
درمان طبيعي و خانگي سرماخوردگي
سرما خوردگي مجموعه اي از علائم خفيف است. و ويژگي آن اين است كه مانند اغلب بيماري هاي ويروسي، خودبهخود و با گذشت چند روز درمان ميشود...
اما بعد از تئوري پردازي، در عمل چه بايد كرد؟ چگونه ميتوان به طبيعي ترين روش ممكن، دورۀ سرماخوردگي را كوتاه كرد؟
درمان طبيعي سرماخوردگي
از آنجايي كه سرماخوردگي خودبهخود بهبود مييابد، از مصرف بي رويۀ داروهايي مانند قرص ها، كپسول ها، شربت و قرص هاي مكيدني خودداري كنيد. آنها بي فايده و حتي در مواقعي خطرناك اند. براي معالجۀ عطسه، آبريزش بيني، سرفه، گلودرد، خستگي، تب بالا، دردهاي عضلاني و سردرد، از درمان هاي طبيعي بهره ببريد. طبق اصول بهداشتي بايد: دست هاي تان را به طور مرتب، بعد از هر بار پاك كردن بيني (با يك دستمال يك بار مصرف) با آب ولرم و صابون بشوييد. از دست زدن به بيني و چشم هاي تان خودداري كنيد. زياد مايعات بنوشيد.
اين مايعات، علاوه بر آب، شامل جوشانده ها و آبميوه ها هم ميشوند. هدف از آب رساني، سيال كردن مخاط ها از منبع بيني و گلوي تان و همچنين كمك به تخليۀ آنهاست. قطعاً، اگر تب تان بالاست بايد مايعات بيشتري بنوشيد. مايعات داغ (مانند چاي و سوپ) امتياز ديگري هم دارند و آن تسكين دردهاي گلو و از بين بردن احتقاق بيني شماست. مخاز بيني تان را با استفاده از سُرم فيزيولوژيك يا آب دريا مرطوب كنيد.
سيگار نكشيد. تنفس دود سيگار ديگران نيز علائم سرماخوردگي را تشديد ميكند. الكل ننوشيد. حتي نوشيدن مقدار اندكي الكل هم ممنوع است. الكل بدن را بيهوه خسته ميكند و خواب را از بين ميبرد، حتي اگر به خواب رفتن را راحت كند. تا جايي كه ميتوانيد، استراحت كنيد. اگر لازم بود، بعد از ظهر هم چرتي بزنيد. براي از بين بردن تب، پاراستامول بخوريد. در گياه درماني، جوشاندۀ اكيناسه باعث تسكين سرماخوردگي ميگردد. اين گياه خاصيت تحريك سيستم ايمني را دارد. بررسي كنيد كه آيا محل زندگي، خصوصاً اتاق تان و محل كارتان رطوبت كافي دارد يا نه! در صورت لزوم، يك ظرف آب روي رادياتور محل مورد نظر بگذاريد.
چه زماني مراجعه به پزشك الزامي است؟
به ندرت پيش ميآيد كه مجبور شويم براي سرماخوردگي به پزشك مراجعه كنيم، مگر در صورت مشاهدۀ اين علائم: سرماخوردگي تان بيش از 10 روز طول بكشد؛ گوش درد داشته باشيد يا ترشح چرك از گوش تان را مشاهده كنيد؛ دردي شديد در ناحيۀ صورت يا پيشاني احساس كنيد؛ تب تان بالاتر از 39 درجه باشد، سرفه هاي تان ادامه داشته باشد؛ تنفس تان همراه با صدايي مانند فس فس باشد؛ حالات تان خيلي عيرطبيعي باشد و فعاليت هاي روزانه تان كم شود؛ علائم سرماخوردگي تان شبيه به علائم آنفولانزا گردد.
و اگر آنفولانزا باشد؟
ممكن است علائم آنفولانزا شبيه به سرماخوردگي باشد، با اين حال يك ويژگي مهم را دارد: علائم آنفولانزا بسيار سخت و شديد ظاهر ميشوند. از سوي ديگر، هنگام آنفولانزا تب بالاتر از حد معمول يك بيماري عادي است و ضعف و سستي زيادي ايجاد ميكند.
در اين شرايط، بايد خيلي سريع عمل كرد: ظرف 12 تا 24 ساعت بعد از مشاهدۀ اولين علائم به پزشك تان مراجعه كنيد (اين زمان را بيش از 48 ساعت به تأخير نيندازيد). همچنين ميتوانيد از درمان ضد ويروسي بهره ببريد كه جلوي پيشرفت آنفولانزا را ميگيرد يا علائم آن را به ميزان قابل توجهي كم ميكند.
منبع:seemorgh.com